» » » Як кинути годувати грудьми?

Як кинути годувати грудьми?

Про багатьох матусь довго і успішно годують дитину грудьми інші з заздрістю говорять: «Ось щаслива!», Але чи правильно це коли дитині вже до двох, а то і більше рочків, а він все на маминому молочку? Як кинути годувати дитину грудьми, і найголовніше як правильно кинути годувати грудьми. Саме ці настільки важливі питання ми з вами і розглянемо.

У ВООЗ (Всесвітня Організація Охорони Здоров`я) прийнята Конвенція про права дитини, згідно з якою діти повинні отримувати молоко до чотирьох місяців, і зберігають за собою це право до двох років. На думку дитячих педіатрів, продовжувати годування грудьми дитини потрібно до 1,5 - 2 річного віку.

Як кинути годувати грудьми?



Оптимальний час припинення лактації:



Всі ми знаємо, як непомітно пролітає час, і вчорашній безпомічний немовля перетворюється на самостійного крихту і його потреба в мамі стає з кожним наступним днем менше і менше. Тут то і з`являється проблема, як кинути годувати грудьми.

Щоб відлучення від грудей вашого чада відбулося як треба і не завдало шкоди ні Вам, ні йому, Ви повинні знати на якій стадії знаходиться ваша лактація. Тут можна виділити три стадії:

  • Становлення - бере свій початок ще завчасно до появи малюка на світ, коли гормони вже починають готувати молочні залози до вироблення ними молока. Стадія триває до 2-3 місяців після народження дитини (в цей період, можливо, з`явиться потреба в зціджуванні зайвої кількості молока). Ви можете помітити періодами набухання грудей, болі, не лякайтеся і не поспішайте переводити Вашого крихітку на штучне харчування;
  • Зрілість - Ваші молочні залози вже адаптовані до потреб дитини, пропадають хворобливі відчуття і набухання грудей, тепер ваші залози виділяють стільки молока, скільки необхідно дитині (потреба в зціджуванні зайвого молока пропадає, навпаки, можливо, з`явиться потреба в докорме дитини ще і дитячою сумішшю) ;
  • Інволюція - настає в період від 1,5 - 2 років дитини, в цей період склад Вашого молока змінюється, і воно все більше нагадує молозиво, таким чином, організм мами готує дитину до того, щоб відлучення від грудей пройшло без будь-яких наслідків для імунітету . Саме ця стадія найбільше підходить, для того щоб мамі задуматися, як кинути годувати грудьми дитину.

Відомі способи відлучення дитини від материнських грудей:

У рідкісних випадках буває, що дитина сама відмовляється від грудного вигодовування, але все ж для більшості питання про той як кинути годувати грудьми залишається актуальним. Існують різні способи роками використовуються матусями, серед них як дієві, так і просто даремні і навіть завдають шкоди дитині. Самі ж популярні серед них:

  • Намазування сосків чимось гірким може виявитися досить дієвим методом, але не забувайте як це позначиться на самій дитині, адже ваша груди з народження малюка не тільки об`єкт харчування але і те, що дає йому те саме відчуття захищеності і спокою. І ось вдаючись до Вас, малюк відчуває гіркоту, що може послужити причиною сильного стресу для крихти;
  • Намазування сосків зеленкою, Ви просто пояснюєте дитині то що груди захворіла і молочко в ній скінчилося, метод хоч і дієвий, але загрожує тим що Ви викличете у дитини зайві переживання, тим більше якщо Вашого малюка можна віднести до сильно емоційним;
  • Часто на запитання, як кинути годувати дитину грудьми, Ви можете почути просту відповідь, що Вам потрібно виїхати на пару неделек, у багатьох він викликає суперечки про те, що так він дієвий, але з іншого боку яка нормальна мати кине свою дитину. Закінчиться все емоційними переживаннями як у дитини там і матері.

Як правильно відлучати дитину від грудного вигодовування:

  • Як правильно кинути годувати грудьми? Самим головним правилом для Вас має залишитися тільки одне - не можна робити це різко! Нехай все буде поступово, змінюючи годування грудьми сумішшю, скорочуйте за часом грудне годування і в найостаннішу чергу виключайте вже нічні годування. Якщо ж дитина зовсім відмовляється від суміші і звичайного молока, вдамося до хитрощів і довірте годування з пляшечки татові або іншого родича, можливо у них це вийде куди успішніше.
  • Якщо дитина все так же продовжує вередувати і відмовлятися їсти з пляшечки, спробуйте пропуск годування грудьми, голод повинен зробити свою справу.
  • Нічний час доби, саме воно є найбільш складним, адже ніщо так ні заспокоїть плаче дитини, як довгоочікувана мамина груди. І ось її немає, у малюка істерика, всі спроби заспокоїти ні до чого не приводять. Добре буде, якщо заспокоювання дитини в цей момент зайнявся б тато або хто-небудь ще з родичів. Так Вам буде нелегко чути надривні істерики улюбленого чада, але варто проявити твердість і наполегливість, саме вони допоможуть Вам досягти позитивного результату в такій нелегкій справі, як кинути годувати дитину грудьми.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!