» » » Що є, щоб було молоко?

Що є, щоб було молоко?

Що є, щоб було молоко?

Після народження дитини у кожної молодої мами з`являються нові клопоти і турботи. В першу чергу, потрібно думати про те, як годувати малюка грудьми. Цей процес закладений самою природою, але для успішного вигодовування потрібно піклуватися про те, щоб молока було достатньо. Збільшення обсягу грудного молока можна домогтися за допомогою контролю над харчуванням. Якщо ви не знаєте, що є, щоб було молоко, то саме час ознайомитися зі списком корисних продуктів і рекомендованим раціоном харчування.

Дуже часто молоді мами запитують, на які продукти харчування звернути увагу, щоб грудного молока було більше.

Пийте більше рідини

Не секрет, що грудне молоко на три чверті складається з води. Тому організм жінки не повинен відчувати дефіциту води. Якщо молода мама п`є багато води щодня, то молока буде багато. В день потрібно випивати 1,5 - 2 літри рідини. Більше двох літрів в день випивати не рекомендується.

Зверніть увагу на чай

Під рідиною мається на увазі не тільки вода. Можна пити будь-який чай: чорний, зелений, з молоком - цей напій також сприяє посиленню лактації. Чай повинен бути не дуже міцним і свіжозавареним. За 15 хвилин до годування грудьми можна випити чашку чаю. Існують також спеціальні чаї та трав`яні відвари для годуючих мам. Ви можете самі зробити трав`яний збір з таких трав, як кмин, кропива, фенхель або аніс. Вони сприяють утворенню молока.

Вибирайте поживні страви

Мамі, що годує необхідно отримувати достатню кількість калорій, щоб посилити лактацію і годувати малюка живильним молоком. Кожен прийом їжі повинен включати різноманітні страви. Обов`язково необхідно є достатня кількість м`яса, риби, інших білкових продуктів, а також овочів. У той же час, краще не вживати занадто багато фруктів. Вуглеводи краще всього отримувати з хлібобулочних виробів. Хліб з кмином підходить для цього найкраще. Не забувайте і про кисломолочних продуктах, таких, як кефір.

Не забувайте про вітаміни



Організм мами, що годує повинен отримувати вітаміни і мінерали в достатній кількості. Але найкраще, якщо вони будуть надходити з натуральних продуктів. Тому вибирайте продукти з великим вмістом корисних речовин.

Найчастіше годуйте грудьми

Стимуляція молочної залози сприяє подальшому утворенню молока. Отже, щоб було більше молока, частіше годуєте малюка грудьми. Важливим правилом є те, що не потрібно відривати малюка від грудей. Дайте йому час, він сам відпустить груди, коли буде ситий.

Відмовтеся від продуктів, що провокують алергію

Доведено, що якщо у матері є алергія на той чи інший продукт, то вона може проявитися і у дитини. Дбати про здоров`я малюка потрібно з перших днів життя. А грудне молоко дуже сильно впливає на стан здоров`я малюка. Поки ви годуєте грудьми, стежте за продуктами, які ви вживаєте, адже ви можете спровокувати розвиток алергії у дитини. Щоб цього не сталося, відмовтеся на час годування від гострих і різких приправ, наприклад, від цибулі, часнику, трав з сильним запахом. Будь-які продукти з різким смаком і запахом можуть вплинути на смак молока, і дитині воно може не сподобатися.

Їжте більше моркви



Для посилення лактації дуже корисна свіжа морква. Тут потрібно проявляти обережність, щоб у дитини не з`явилася алергія на моркву. Найкраще вживати свіжовичавлений морквяний сік. Перед годуванням грудьми можна випити підігрітий сік, змішаний з молоком.

Спробуйте спеціальне харчування для мам

Багато марки випускають спеціалізоване харчування для годуючих мам. Воно містить набір поживних речовин, які посилюють лактацію і підвищують якість молока. Вживання такого харчування рекомендовано, але не обов`язково. При регулярному і правильному харчуванні можна обійтися без нього. Але якщо вона встановлена, то краще не відмовлятися від додаткової підтримки організму в період годування груддю. Якщо утворення грудного молока раптово знижується, то відновити процес можна за допомогою такого харчування в комплексі з іншими засобами.

Обережно ставитеся до коров`ячого молока

Багато хто впевнений, що годують мама необхідно пити дуже багато коров`ячого молока, щоб було багато грудного молока. Насправді, кількість випитого коров`ячого молока не впливає на утворення грудного. Жоден інший вид ссавців не вживає молоко під час вигодовування. До того ж, надмірне вживання коров`ячого молока може негативно вплинути на склад грудного. Якщо ви любите молоко, то не варто від нього відмовлятися. Але і захоплюватися їм не варто. Це відноситься і до решти молочним продуктам. Якщо ви помітили, що з`їли той чи інший молочний або кисломолочний продукт, і після годування грудьми дитина поводиться неспокійно, то краще проконсультуватися з лікарем і перейти на інші кисломолочні продукти.

Слідкуйте за розпорядком дня

Тепер ви знаєте, що їсти, щоб було молоко, а від яких продуктів краще відмовитися. Але під час годування грудьми необхідно стежити не тільки за харчуванням, а й за розпорядком дня в цілому. Годуючим мамам необхідна достатня кількість відпочинку протягом дня і, особливо, вночі. Спати ночами потрібно протягом 7-8 годин, щоб організм повноцінно відпочив. Необхідні також регулярні прогулянки на свіжому повітрі.

Чому утворюється недостатньо молока

Якщо ви помітили, що грудного молока дуже мало або немає зовсім, то для цього може бути декілька причин. У переважній більшості випадків з цією проблемою допоможе справитися лікар і годування грудьми продовжиться.

лактаційний криз

У жіночий організм природою закладено механізм годування грудьми. Точно так же природою передбачені періоди, коли утворення молока знижується. Це нормальне і минуще явище. Таким кризам найчастіше трапляється три протягом усього періоду годування:

  • 1-ий криз: 36-а тиждень годування
  • 2-ий криз: 3-4 місяць годування
  • 3-ий криз: 7-8 місяць годування

Лактаційний криз тривають недовго, в середньому, 3-4 дня. Іноді вони можуть розтягуватися майже на тиждень. У цей час утворення грудного молока знижується, дитина може стати неспокійним, стілець дитини стає рідше.

Якщо ви турбуєтеся про те, що молока недостатньо для годування грудьми і жоден з описаних способів не допомагає, то проконсультуйтеся з лікарем. Причин для зниження лактації може бути дуже багато. Іноді вся справа в тому, що малюка неправильно прикладають до грудей або роблять це дуже рідко.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!