» » » Як годувати однією груддю?

Як годувати однією груддю?

Як годувати однією груддю?

Бувають такі ситуації, коли є необхідність годувати однією груддю, наприклад, якщо другий сосок сильно пошкоджений і його необхідно підлікувати, або просто треба на час не давати цю груди дитині до повного лікування рани.

В цьому випадку необхідно дотримуватися деяких правил, щоб уникнути маститу і освіти ущільнень у грудях.

Як годувати однією груддю: кілька порад

Для збереження нормальної і стабільної лактації на тривалий час (в ідеалі до 2 років дитини) необхідно дотримуватися правил грудного годування. Вони нескладні - про них розповість будь-який консультант з грудного вигодовування. Але дуже важко налагодити лактацію на самому початку годування, коли дитина зовсім маленький, а залози поки що працюють зі збоями. Дуже часто буває необхідність перейти на годування дитини однією груддю.

Складнощів тут виникнути не повинно - головне дотримати наступні правила:

  1. зціджувати молоко з «невикористаної» залози в той час, коли малюк смокче іншу;
  2. якщо не вийшло зцідити під час годування, обов`язково потрібно зробити це після;
  3. в разі утворення застоїв або ущільнень в «нелюбимої» дитиною молочній залозі, необхідно «розбивати» їх за допомогою самомасажу під гарячим душем. Якщо ж це не допомагає, потрібно терміново звернутися до консультанта з грудного вигодовування або професійного масажиста.

Зрозуміло, якщо можна зберегти грудне вигодовування хоча б з одних грудей, потрібно поборотися за цю можливість і з`ясувати, як годувати однією груддю, щоб зберегти грудне вигодовування дитини. Адже ніяка, навіть найдорожча штучна суміш не замінить дитині материнське молоко.

Як відіб`ється годування однією груддю на здоров`я матері



Якщо розглядати годування виключно однією груддю з точки зору здоров`я жінки, то тут вже більше питань. Найголовніша проблема - збільшення однієї молочної залози в розмірах у порівнянні з іншого, яка «не використовується». Такий режим вигодовування може привести до дуже неприємних естетичним наслідків, коли права чи ліва груди буде більше, а протилежна - менше. У зв`язку з цим у жінки можуть розвинутися навіть психологічні комплекси.

Ще однією проблемою є те, що при годуванні виключно одними грудьми можуть виникнути застої і переповнення в тій залозі, від якої відмовляється дитина.

Як позначиться на дитині годування однією груддю

Якщо дитина буде харчуватися молоком тільки з однієї материнських грудей, це не завдасть особисто йому ніякої шкоди, в разі, якщо в цих грудей молоко досить жирне і його досить для насичення. Але як часто буває, дитина смокче лише перше молоко, яке злегка рідкувато, а більш густе - «заднє» молоко дитина не висмоктує, оскільки для цього потрібно витрачати більше зусиль (адже саме через це і віддається перевага одних грудей, адже другу треба розсмоктати). Це не дуже корисно, адже дитина недоотримує поживних речовин, якими якраз багато «заднє» молоко.

Чому діти вибирають одну грудь?

Маленькі дітки, особливо новонароджені - у віці до 6 тижнів, часто вибирають для себе «улюблену» мамині груди, з якої з більшою охотою смокчуть молоко. У той час як від іншого геть відмовляються, часто відриваються, плачуть під час годування. Причин цьому може бути безліч:

  • В одних грудей більше молока, ніж в інший;
  • Молоко «туго» йде з одних грудей, і при її ссанні дитині доводиться прикладати більше зусиль;
  • На одній з грудей «сліпий» сосок, який малюк не може схопити ротом;
  • Мама неправильно прикладає дитину до однієї з грудей і т.п.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!