» » » » Чи давати воду новонародженому?

Чи давати воду новонародженому?

Чи давати воду новонародженому?

Новонароджені діти не п`ють звичайну воду. Але більшість мам мучиться питанням: чи давати воду новонародженому? Такі сумніви у молодих мам з`являються в жарку погоду. Жінки з досвідом вважають, що дати дитині трохи води можна. Дитину при цьому поять в перервах між годуваннями з пляшечки або з ложечки. Отже, пояснимо, чи можна давати воду новонародженим.

думка педіатра

Відомий педіатр з Baby Center Стівен Р. Деніелс стверджує, що новонароджений малюк отримує необхідну кількість води з материнським молоком. Даючи дитині воду, ви тим самим порушуєте процес його грудного вигодовування і піддаєте небезпеці водної інтоксикації. Дана інтоксикація може викликати у новонародженого кому або судоми, так як кров надмірно розбавляється і порушується її рівновагу.

Якщо новонародженому часто давати воду, то це негативно впливає на його апетит. Шлунок малюка невеликий за обсягом, і якщо він заповнений водою, то зменшується кількість необхідного молока. Деніелс вказується на те, що вода здатна зменшувати засвоєння дитиною поживних речовин.

Чи потрібно давати воду новонародженим

Фахівці не рекомендують давати воду дітям грудного віку до тих пір, поки вони не почнуть приймати тверду їжу. У цьому випадку пропонується давати малюкові від 40 до 100 мл води щодня. Оптимальний підхід в цьому питанні дозволить виробити вам консультація з педіатром.

В особливих випадках, наприклад, коли у малюка запор, лікар може рекомендувати трохи води або соку - 40-60 мл - щоб вирішити ситуацію.



Привчаючи малюка до води, в перший раз йому дають попити з ложечки, щоб він не захлинувся. Якщо дитина пити не захоче, то він виплюне воду або буде тримати рот закритим. На перший раз малюкові достатньо 2-х ложечок води.

Як вважають сучасні педіатри, давати воду новонародженим потрібно в наступних випадках - хвороби (запор, діарея) і сильна спека. Але в останньому випадку досить обійтися молоком матері.

Що таке материнське молоко

Грудне молоко збалансовано на 100% з урахуванням усіх потреб новонародженої дитини. Їм, молоком, можна вгамувати і спрагу, й голод. Для вгамування спраги малюк смокче раннє молоко. Раннє (переднє) молоко виробляється на самому початку годування. Продукується воно у великому обсязі і має блакитний відтінок, так як має в складі 90% води. Переднім молоком дитина втамовує свою спрагу. Ось вам і відповідь на питання: чи треба давати воду новонародженим. Заднє молоко виробляється в кінці годування. Воно густе і має білий колір, так як в ньому в 3 рази більше жиру і білка, в порівнянні з переднім молоком. За рахунок заднього молока забезпечується основне насичення організму дитини поживними та енергетичними речовинами.

Якщо дитина перебуває на вигодовуванні сумішами, то тут картина інша. Таким дітям необхідний добовий обсяг додаткової рідини близько 100-150 мл.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!