» » » » Скільки повинен з'їдати новонароджений?

Скільки повинен з'їдати новонароджений?

Скільки повинен з`їдати новонароджений?

Коли в родині народжується новий член родини, у новоспечених батьків неминуче виникає маса питань. Один з найбільш нагальних питань після народження малюка - скільки повинен з`їдати новонароджений? Таке питання найбільш актуальне для тих матерів, хто годує або підгодовує дитини молочними сумішами. Багатьом здається, що дитина може сам визначити, скільки їжі йому потрібно, але це не завжди так.

У даній статті ми розповімо, скільки суміші повинен з`їдати новонароджений для нормального росту і розвитку в перший місяць свого життя і як визначити, чи достатньо грудного молока він отримує.

При годуванні молочними сумішами

Якщо ви з якихось причин були змушені відмовитися від грудного вигодовування, вам доведеться годувати дитину спеціальними молочними сумішами. Кількість молока або суміші, яка споживається дитиною, в кожному випадку є величиною суто індивідуальною.

Нижче представлена інформація про те, скільки повинен з`їдати новонароджений - таблиця розписана по днях. Ці дані є середніми показниками кількості молока, необхідного новонародженому в перший тиждень його життя:

  • день 1 (від 0 до 24 годин) - 7 мл (трохи більше чайної ложки);
  • день 2 (від 24 до 48 годин) - 14 мл (трохи менше 3 чайних ложок);
  • день 3 (від 48 до 72 годин) - 38 мл;
  • день 4 (від 72 до 96 годин) - 58 мл;
  • день 7 (144 до 168 годин) - 65 мл.

Дані вказані з розрахунку на одне годування. Кількість годувань визначається матір`ю в залежності від потреб дитини і рекомендацій лікаря, але не менше 6 разів на день і не більше 12.



Сказати, скільки мл повинен з`їдати новонароджений в кожен наступний день життя, складно. Зазвичай обсяг намагаються збільшувати таким чином, щоб до місяця дитина в одне годування з`їдав 100-120 мл молочної суміші.

Щоб розрахувати, скільки грам повинен з`їдати новонароджений в добу, багато хто використовує методику розподілу на 5 (актуальна для дітей від місяця). Якщо ваша дитина важить 3,5 кг, то для розрахунку добової норми їжі його вага необхідно розділити на 5. Таким чином, малюк повинен на добу споживати 700 г суміші / молока, які розбиті рівномірними порціями на кількість прийомів їжі. Для 3 і 4-го місяця - 1/6 маси тіла, для 5 і 6-го місяця - 1/7 маси, від 7 місяців - 1/8 маси тіла.

Немовлятам на грудному вигодовуванні потрібно значно менше молока, ніж тим, кого годують сумішами. При штучному вигодовуванні діти не можуть самостійно контролювати необхідний їм обсяг суміші протягом одного годування. Якщо дитина відчує, що з`їв дуже багато, надлишки він сригнет. Боятися цього не варто. Відрижки в межах 30 мл вважається нормою. Просто в наступну годівлю необхідно дати трохи менше харчування.



Якщо ви не можете поки підібрати необхідний для годування обсяг суміші, а дитина регулярно переїдає, можливо, справа в надто великому отворі в пляшечці для годування. Переверніть пляшечку - суміш повинна повільно капати з отвору, але не виливатися.

При грудному вигодовуванні

Якщо ви годуєте дитину грудьми, відстежити, скільки молока він споживає за один раз, неможливо. Визначити, чи достатньо малюк отримує харчування, можна лише за вторинними ознаками:

  • ваші груди після годування повинна ставати м`якше;
  • під час годування ви повинні чути, як дитина ковтає молоко;
  • дитина сама відмовляється від грудей в кінці годування;
  • після вигодовування він виглядає більш спокійним і найчастіше засинає;
  • підгузник доводиться міняти кілька разів на день;
  • кал м`який, має жовтуватий відтінок.

Не варто переживати, якщо новонароджений в перші кілька днів життя трохи втратить у вазі. Вже максимум через тиждень він почне додавати вагу з кожним днем. У віці 2 тижнів більшість дітей важать вже стільки ж або трохи більше, ніж вони важили при народженні.

Перше годування займає зазвичай близько 40 хвилин. Однак з часом процес буде протікати значно швидше і в середньому займатиме від 5 до 30 хвилин.

Пам`ятайте, що при грудному вигодовуванні в перші дні життя, коли дитина не вживає ще в їжу нічого, крім молока йому слід додатково давати вітамін D.

Як визначити, що дитина споживає досить їжі?

Здорова дитина, який споживає достатню кількість їжі:

  • рухливий, виглядає задоволеним і адекватно реагує на зовнішні подразники;
  • поступово, але стабільно набирає вагу і зростає;
  • регулярно випорожнюється і пісяє в підгузник;

Якщо ж дитина після годування виглядає незадоволеним, роздратованим і часто плаче, необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Читайте також статті:

  • Скільки повинен з`їдати молока дитина
  • Скільки буде їсти новонароджений


Увага, тільки СЬОГОДНІ!