» » » » Скільки буде їсти новонароджений?

Скільки буде їсти новонароджений?

Скільки буде їсти новонароджений?

Коли в будинку з`являється новонароджений малюк, батьки несказанно щасливі. І відразу виникає безліч питань, пов`язаних зі здоров`ям і правильним розвитком маленької людини. Один з них, найбільш важливий, пов`язаний з тим, скільки буде їсти новонароджений. Адже щоб він добре ріс і пізнавав світ, він повинен добре харчуватися.

Кожна мама починає переживати, чи вистачає молока її малюкові, наїдається чи він. Дане питання найбільш хвилюючий для молодих батьків в перші місяці життя дитини. Тому пропонуємо в нашій статті докладно розібратися, скільки буде їсти новонароджений.

У перші дні після народження дитина і мама зазнають труднощів. Навіть присутність смоктального рефлексу не дозволяє пропустити етап притирання двох рідних людей в плані годування. Складно відповісти на поставлені запитання однозначно, так як всі діти різні. Але можна вивести загальні принципи того, скільки разів буде їсти новонароджений.

Діти на грудному вигодовуванні

У перший місяць свого життя немовлята можуть їсти до 12 разів на добу. Перерви між годуваннями становлять 2-3 години.

Часто мами замислюються про те, скільки часу буде їсти новонароджений. Відповідь проста: поки не наїсться. Необхідно прикладати дитину до грудей на першу ж вимогу і годувати до тих пір, поки він сам не кине її.

При цьому тривалість такого процесу може становити від 15 до 40 хвилин. Але варто пам`ятати, що малюк повинен активно смоктати груди, а не цілувати її, засинаючи при цьому.

Які б проблеми не виникали при грудному вигодовуванні, варто всіма силами зберігати його до року. Адже це завжди тепла, стерильна, а головне, дуже корисна їжа для малюка. Не потрібно робити суміші, кип`ятити для них воду і стерилізувати пляшечки. До того ж, контакт з мамою дуже важливий для дитини в перші місяці його життя.



Дуже важливо, щоб протягом 20 хвилин після пологів малюка приклали до грудей матері. Молозиво, що виділяється в перші дні з грудей матері, неймовірно корисно. Воно є основою майбутнього імунітету дитини. Також молозиво настільки калорійне, що в перший день життя немовля наїдається однією його чайною ложкою.

Далі з кожним днем малюк набирає все більше досвіду в ссанні. І приходить молоко, поступово замінюючи молозиво. На четвертий день життя дитина з`їдає його в кількості 50-60 мл., А на п`ятий - близько 70 мл.

Таким чином, малюк міцніє, зростає, і їжі потрібно все більше. На третьому тижні життя він в добу повинен з`їдати близько 500 мл. До напівроку обсяг збільшується до 1000 мл на добу.

Але в зв`язку з тим, що всі діти різні, ці цифри є орієнтовними. Хто їсть частіше, а хтось - рідше.



Дуже важливо налаштувати баланс необхідного дитині кількості молока і того, скільки його виробляється грудьми. Для цього не потрібно зціджувати залишки після годування, інакше ви забезпечите собі постійний надлишок молока, а це може привести до застою. Протягом перших тижнів організм підлаштується під потреби малюка. І коли апетити разом з дитиною будуть рости, молока буде перебувати більше.

Чи вистачає молока дитині

Визначити, чи вистачає молока вашій дитині, досить просто. Поспостерігайте за ним. Якщо малюк спокійний, добре спить, додає у вазі і витримує між годуваннями пару годин, то все в порядку. При цьому він повинен писати не менше 15 разів на день.

А в разі надмірного занепокоєння вашого малюка і поганий збільшення у вазі необхідно уточнити споживані їм обсяги молока. Для це потрібно придбати дитячі електронні ваги. Саме вони можуть досить точно провести вимірювання.

Роздягнувши повністю дитини, щоб похибка була мінімальною, зважуємо його до годування і після. Або ж можна зцідити молоко в пляшечку і подивитися, скільки він вип`є.

Діти на штучному вигодовуванні

Часом через повну відсутність грудного молока або при його нестачі мама змушена годувати дитину штучними сумішами, виробники яких намагаються якомога більше наблизити їх до складу материнського молока. Але все ж, ніщо не здатне замінити цей цінний продукт. Якщо вас спіткала така доля, то варто дотримуватися деяких правил для штучного вигодовування новонародженого.

Головне, не перегодовувати малюка. Це може привести до розладу шлунку, зайвої ваги і, як наслідок, до відставання в розвитку. Краще чи не догодувати трохи.

У зв`язку з вищеописаним, слід ретельно підходити до вираховування норм суміші для годування. В даному питанні вам допоможе дільничний педіатр. Необхідно прислухатися до його рекомендацій, але найважливіше придивлятися до апетиту вашого малюка.

Необхідна кількість суміші в перший тиждень обчислюється просто. Потрібно помножити кількість днів життя дитини на 10, тому що з кожним днем він з`їдає на 10 мл. більше. Отже, п`ятиденному малюкові потрібно 50 мл. суміші на одне годування.

А ось з другого тижня життя і аж до початку третього місяця розрахунок дещо іншою. Не враховуючи додаткове пиття, дитині в цьому віці потрібно обсяг суміші в розмірі 1/5 маси його тіла.

Не менш важливий і питання про те, скільки разів буде їсти новонароджений на штучному харчуванні. Тут, на відміну від грудного вигодовування, неодмінно потрібно режим. Днем потрібно годувати не частіше ніж через 3 години, а вночі - не частіше ніж через 5 годин, адже процес перетравлення суміші є більш довгим, ніж перетравлення материнського молока.

Не варто мучитися, думаючи про те, голодний ваш малюк чи ні. Він неодмінно дасть про це знати і не стане мовчати, якщо захоче їсти. Удачі вам, і нехай ваші діти ростуть здоровими і міцними!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!