Як перейти на суміш?

Як перейти на суміш?

Грудне молоко - це найкраща і корисна їжа для дитини. Але якщо годування грудьми неможливо, використовують молочні суміші, до складу яких входять білки, жири, молочний цукор і лактоза. У цій статті ми поговоримо про те, як правильно перейти на суміш.

Перехід на суміші: причини

Існують різні причини, за якими мама може припинити грудне вигодовування і перейти на суміші. Наприклад, недолік грудного молока, передчасний вихід на роботу, порушення лактації, прийом ліків і т.д. Годування малюка сумішшю виправдовується лише в тому випадку, якщо у мами не вистачає власного молока. В результаті дитина може погано набирати вагу або відставати в розвитку. Тому педіатри в такому випадку рекомендують використовувати суміші, які замінять грудне молоко.

Як перейти на годування сумішшю

Багато мам задаються питанням: як правильно перейти з грудного вигодовування на штучне (суміші)? Перш ніж переходити на дитячу суміш, необхідно проконсультуватися з лікарем-педіатром.

Повністю переходити на годування сумішшю не рекомендують, оскільки до складу більшості сумішей входить коров`яче молоко, а воно за своїми корисними властивостями поступається грудному. Також на коров`яче молоко у дитини може бути алергія. Тому, якщо малюк його не сприймає, суміші потрібно вибирати на основі іншого молока.



Переходити на суміші потрібно поступово. Для початку давайте суміш дитині тільки два рази в тиждень. Далі один раз в день. Потім суміш дитині можна давати два або три рази на добу. Коли даєте суміш малюкові вперше, в пляшечку додайте зціджене молоко. Навіть в незначних кількостях материнське молоко нормалізує обмін речовин і зміцнить імунну систему дитини.

Як переходити на нову суміш

Багатьох мам цікавить питання: як перейти на іншу суміш? Бажано, щоб малюк вживав суміші однієї і тієї ж торгової марки, які позитивно сприйматимуться дитячим організмом і не будуть викликати алергію. Краще вибирати суміші відомої компанії і з хорошою репутацією.

Необхідно бути вкрай обережними при переході на іншу суміш. Дитячий організм пристосовується до нової суміші тільки через тиждень. У перший і другий день давайте дитині одну частину нової суміші і третю частину старої. На третій і четвертий - дві частини нової і дві частини старої, на п`ятий і шостий день - три частини нової і одну частину старої, на сьомий день вже можна дати дитині нову суміш. При цьому звертайте увагу на те, як реагує дитина на нову суміш. Якщо у малюка спостерігається блювота, алергічні реакції на іншу суміш, він погано спить, - слід негайно припинити годування новою сумішшю. Подібні реакції характерні для дітей у віці до шести місяців.



При покупці суміші неодмінно перевіряйте термін її придатності. Дитяча суміш не повинна бути простроченої.

Побічні ефекти

Прояв алергії, порушення мікрофлори кишечника, запор, пронос та інші симптоми можуть спостерігатися у дітей при переході з однієї суміші на іншу. Ці реакції мають дві основні причини. Перша полягає в індивідуальної нестерпності деяких інгредієнтів суміші. У цьому випадку нічого не можна зробити. Потрібно тільки міняти суміш. Найкраще порадитися з педіатром, який підкаже, які суміші підійдуть дитині в його віці.

Крім того, проблеми з шлунково-кишковим трактом у малюків бувають через неправильне переходу на сухі молочні суміші. В цьому випадку необхідно дотримуватися графіку заміщення молока сумішами. Кількість суміші, яке дитина вживає щодня, розраховується відповідно до його вагою. Протягом дня малюк повинен з`їдати їжі не менше 1/5 від маси своєї ваги. Наприклад, якщо вага дитини чотири кілограми, то він повинен за добу вжити 800 мл суміші. Якщо поведінка дитини вказує на те, що він не наїдається, не потрібно йому в цьому відмовляти, оскільки в сумішах набагато менше поживних речовин, ніж в грудному молоці.

Час від часу дитини потрібно зважувати. На упаковці з сумішшю є рекомендовані дози, де вказано, скільки за день малюкові необхідно з`їдати сумішей.

Вибираючи дитячу суміш, дивіться на співвідношення в ній корисних речовин. Такі елементи, як кальцій і фосфор, повинні обов`язково бути присутнім в суміші.

Дізнатися докладніше про те, якою сумішшю краще годувати новонародженого, ви можете в нашій статті - Яка суміш краще для новонародженого.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!