» » » » Чим годувати дитину в 8 місяців?

Чим годувати дитину в 8 місяців?

Чим годувати дитину в 8 місяців?

Ваш малюк стрімко зростає і змінюється щодня, і ви постійно помічаєте щось нове в його поведінці. Він все частіше намагається стягнути що-небудь зі столу і, якщо вдасться, негайно тягне це в рот. Як бути впевненою в тому, чим годувати дитину в 8 місяців? Що можна і потрібно включати в раціон, а що ще рано? Ось кілька корисних порад.

Раціон харчування і режим

У віці восьми місяців дитина їсть 5 разів на добу з перервою на ніч. Якщо ви годуєте грудьми, не варто різко скорочувати кількість прикладань. Залиште ранкове, вечірній і нічний повноцінні годування. На вимогу дитини годуєте його грудьми вночі, а вдень обов`язково догодовуйте - давайте груди під час усіх годувань. Дітям з природного харчування досить тільки одного прикорму - овочевого пюре. Майже всі три денних годування для дитини на штучному вигодовуванні можна замінити прикормом і твердої їжею. Для "на штучному вигодовуванні" раціон харчування повинен бути більш широким: овочі, каші, м`ясний фарш, компоти і пюре.

  • Молочні продукти. Харчування дитини в 8 місяців вже досить різноманітно. Потрібно ввести в меню кисломолочні продукти: кефір і сирок, які можна купувати готовими в магазині, а якщо є можливість, брати на молочній кухні або готувати самостійно.
  • Каші. Якщо з 7 місяців ви почали годувати малюка кашами, то в 8 місяців каші можуть бути багатокомпонентними: каші-асорті, з фруктовим пюре або з шматочками фруктів. Каші чергуйте кожен день.
  • М`ясо. Збільште кількість подрібненого відвареного м`яса за умови, що ви почали давати його також з 7 місяців. Вибирайте м`ясо нежирних сортів (курка, індичка, телятина, яловичина) - воно містить незамінні амінокислоти, тваринний білок і жир, екстрактивні речовини. Також можна запропонувати малюкові протерту печінку. Якщо ви помічаєте за своєю дитиною схильність до харчової алергії, то куряче м`ясо і печінку давайте з обережністю. Вони можуть викликати алергічну реакцію. М`ясо можна давати окремо, додати в кашу або овочеве пюре. На м`ясному бульйоні приготуйте легкий суп: додайте дрібно порізані овочі (картопля, цибуля, морква, трохи зелені), додайте дрібку солі, вершкового або рослинного масла.
  • Риба. Крім того, 1-2 рази на тиждень можна давати рибу нежирних сортів, рибний бульйон або мелкоізмельчённие дитячі рибні консерви. У перервах між годуваннями запропонуйте малюкові сухарик або сушку - вони можуть замінити прорізувач, а ще стануть першим знайомством з хлібом.

Меню



Перед вами приклад меню, харчування дитини в 8 місяців (час вказано приблизно):

  • 6-7: 00 - грудне молоко (або адаптована молочна суміш).
  • 9-10: 00 - каша, сік або фруктове пюре (грудне молоко).
  • 13.00 - овочеве пюре, рибний або м`ясний фарш, неміцний чай (грудне молоко).
  • 18:00 - сирок або кефір, фруктове пюре, печиво або сухарик (грудне молоко).
  • 21:00 - грудне молоко (або адаптована молочна суміш).


Кількість їжі на один прийом можна розрахувати калорійним способом: з 6 місяців на один кілограм ваги в добу має припадати 110 ккал.

їмо разом

Не забувайте, що в цьому віці дитині вже цікавий сам процес прийняття їжі. Тому не намагайтеся спочатку нагодувати малюка, а потім їсти самі. Мийте руки перед їжею і після, щоб це увійшло в звичку. Залучайте дитину в прийом їжі - дайте йому сухарик або шматочок картоплі або моркви, їжте разом. Сервіруйте стіл: нехай ваш малюк знає, що суп їдять з глибокої тарілки, кашу і сирок - з блюдця і ложкою, а п`ють з кухлика.

Не змушуйте і не вмовляйте дитини є те, що йому не до смаку. Буває так, що він навідріз відмовляється їсти кашу. Не панікуйте, що дитина недоотримає поживних речовин, адже їх можна замінити наявними вже в дитячому раціоні жовтком, м`ясом і рибою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!