» » » » Як вводити прикорм дитині?

Як вводити прикорм дитині?

Як вводити прикорм дитині?

Прикормом називається введення в харчовий раціон немовляти більш калорійною і концентрованих продуктів, яка за своїми фізико-хімічними та смаковими властивостями сильно відрізняється від маминого молока або замінюють його адаптованих дитячих сумішей. Поступовим введенням прикорму дитини готують до заміни грудного годування звичайною їжею.

Природно, у будь-якої мами виникає питання про те, коли і головне, як вводити прикорм. Грудних дітей в перші чотири місяці життя слід годувати тільки грудним молоком або адаптованими молочними сумішами. Це пов`язано з особливостями травлення крихти. У цьому віці шлунковий сік малюка у великій кількості містить дісахірідазу (фермент необхідний для розщеплення лактози грудного молока) і практично не містять ферментів, здатних розщепити вуглеводи чужорідної їжі.

Крім цього, у дітей на перших місяцях життя при попаданні твердої їжі в рот виникає її рефлекторне виштовхування мовою назовні. Тому вводити прикорм у грудних дітей слід тільки після стійкого зникнення цього рефлексу, що говорить про те, що травна система дитини вже здатна приймати більш густу їжу, а головне, перетравлювати її.

Вводити з обліків всього вищесказаного перший прикорм дитині слід у віці не молодше чотирьох місяців. А за рекомендацією ВООЗ перший прикорм може бути введений тільки після виповнення дитині півроку.

Як правильно ввести прикорм дитині

На 4-6 місяці життя у немовляти починає збільшуватися потреба в вуглеводах, білках, жирах, жирних кислотах, мікроелементах і вітамінах. Ця його зростаюча потреба не може бути повністю покрита тільки за рахунок материнського молока. Крім цього, у дитини починають досить добре функціонувати слинні залози і створюються всі передумови до започаткування в його раціон густий їжі, навчання процесу жування.



Вводити прикорм дитині потрібно своєчасно. Раннє його введення може призвести до порушень травлення (пронос, блювота, здуття живота). А тривала відмова від введення прикорму нерідко стає причиною розвитку затримки росту, гіповітамінозних станів, залізодефіцитної анемії.

Для того щоб правильно ввести прикорм дитині, слід дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Новий продукт вводиться в раціон дитини поступово. Зазвичай починають давати 1 чайну ложку (5г.) І поступово, протягом 7 - 10 днів, збільшують обсяг до повного заміщення новим продуктом одного грудного годування.
  2. Ніколи не давайте дитині одночасно кілька нових продуктів. Це може викликати порушення травлення. Крім цього, якщо у малюка виникне алергія, то ви не будете знати, яким саме продуктом вона була викликана.
  3. Перший прикорм повинен бути м`якою пюреобразной консистенції. Перехід до більш твердої їжі повинен здійснюватися досить повільно і поступово з урахуванням віку дитини.
  4. Для прикорму найкраще, особливо у дітей першого року життя, використовувати спеціально випускаються промисловістю пюре і каші. Якщо ви готуєте страви прикорму самостійно, то повинні бути впевнені в якості вихідних продуктів, а також дотримуватися абсолютну чистоту в момент приготування.

Як вводити прикорм дитині: пюре



Найкраще, якщо в якості першого прикорму мама вибере овочеве пюре. Овочі забезпечать швидко зростаючий організм дитини так необхідними йому вітамінами і мікроелементами. Спочатку пюре повинно складатися тільки з одного овоча, наприклад, з кабачка. Потім поступово в нього вводять і інші овочі (броколі, гарбуз, цвітна і білокачанна капуста, картопля і т.д.). Введення нових видів овочів в пюре повинно бути поступовим. При цьому мама повинна стежити за переносимістю дитиною нових продуктів (висип або почервоніння шкіри, рідкий стілець, відрижка). Поступово овочевим пюре повністю замінюють одне годування грудьми. А його обсяг на одне годування доводять до 140,0 - 160,0 м

Як правильно ввести прикорм дитині: каша

Дітям першого півріччя життя не слід давати каші з високим вмістом клейковини (глютену), що представляє собою рослинний білок. Це пов`язано знову-таки з особливостями травлення дитини. У цьому віці в їх шлунковому соку дуже мало ферменту пептідази і каші з високим вмістом глютену приведуть до виникнення у малюка здуття живота, кишкових кольок, підвищеного відрижки.

Найкраще вводити в раціон дитини каші в наступній послідовності:

  • У віці від 5 до 7 місяців: кукурудзяна, гречана і рисова каші;
  • У віці від 7 до 8 місяців додають вівсяну кашу;
  • У віці від 9 місяців і старше поступово вводять каші і з інших злаків.

Як вводити прикорм дитині: фруктове пюре

Для першого прикорму можна вибрати і фруктове пюре. Найкраще використовувати яблучне або грушеве. Не слід давати дітям пюре з полуниці, малини, смородини, цитрусових. У першому півріччі обсяг фруктового пюре не повинен перевищувати 60,0 мл., А в більш старшому віці - 150,0 мл.

Після того, як в харчовий раціон дитини будуть запроваджені зазначені вище види прикорму, поступово починають вводити такі продукти: дитячий сир, дитяче молоко або кефір, м`ясне пюре, яєчний жовток, дитяче печиво.

Вводити прикорм дитині слід так, щоб до року він снідав кашею, в обід отримував овочеве або м`ясо-овочеве пюре. На полуденок йому можна буде запропонувати сир з фруктовим пюре і печивом, ну а вечерю дитини буде складатися з грудного молока.

При такому підході до введення прикорму мамі вдасться зберегти грудне годування до виповнення дитині півтора, а ще краще, двох років. У цьому віці для малюка мамине молоко дуже важливо. Адже воно захищає дитину від багатьох інфекційних і алергічних захворювань, запобігає виникненню порушень травлення і т.д.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!