» » » » Як приготувати прикорм?

Як приготувати прикорм?

Як приготувати прикорм?

Рано чи пізно кожній мамі належить вводити прикорм своєму малюкові, якому вже буде не вистачати грудного молока або суміші. Якщо ви не бажаєте купувати дитяче харчування в баночках, тоді розгляньте запропоновані нами способи того, як приготувати прикорм для дитини самостійно.

У сучасному світі прийнято прикорм починати з овочів або каш. Вибір залежить від характеру збільшення у вазі вашого малюка. Якщо дитина погано додає у вазі, то педіатри рекомендують вводити в прикорм кашу, а тільки потім овочі. Якщо вага дитини в нормі, тоді починати радять з овочів. Розглянемо способи приготування овочів і каш для найменших дітей.

Як приготувати пюре для прикорму

Якщо говорити про овочі, як про перший прикорму, то варто нагадати, що починаємо ми з однокомпонентних пюре, тобто з одного овоча, не змішуючи різні продукти. Два нових продукти одночасно - це велике навантаження на організм дитини, крім того в разі алергії буде складно зрозуміти, що саме її викликало.

Овочі для першого прикорму на вибір

  • кольорова капуста;
  • брокколі;
  • кабачок.


Зазвичай дітям більше подобається кабачок, тому варто починати з капусти, щоб після кабачка вони не відмовилися від неї.

Як приготувати перший прикорм з овочів

Увага! Перший прикорм починайте вводити з половини чайної ложки в день, поступово збільшуючи порцію.

  1. Обов`язково вимийте руки перед приготуванням прикорму. Перевірте посуд на предмет чистоти.
  2. Бажано готувати овочі на пару, щоб зберегти максимум корисних речовин. Додавання солі або цукру не потрібно.
  3. Якщо у вас вдома є мультиварка, тоді налийте в чашу 400 мл води, в контейнер-пароварку помістіть добре промитий і крупно нарізаний овоч (кольорову капусту, броколі або кабачок). Закрийте кришку мультиварки. Встановіть режим "пар" на 15 хвилин. Готові овочі збийте блендером в однорідну масу.
  4. Якщо мультиварки (пароварки) у вас немає, то дуже просто приготувати овочі на пару без неї. Поставте каструлю з водою на плиту. Зверху покладіть друшляк з овочем. Обов`язково щільно накрийте друшляк кришкою. Готові овочі збийте блендером в однорідну масу.

Чому дитині може не подобатися ваша їжа

  • він не готовий до введення дорослої їжі;
  • овочі мають густу або суху консистенцію (спробуйте варити їх у воді, а в блендер класти не тільки овочі, але і вийшов бульйон);
  • індивідуальним смаковим уподобанням дитини не відповідає приготована вами їжа (спробуйте дати готове пюре з баночок).


Коли дитина не хоче їсти нічого крім маминого молока або суміші, а його вік вимагає введення прикорму, не змушуйте його, а й продовжуйте терпляче день у день давати хоча б по одній чайній ложці прикорму перед годуванням грудьми чи сумішшю. Деяким дітям достатньо складно звикнути до нових смакових відчуттів.

Як приготувати кашу для прикорму

Для першого прикорму використовуйте безглютенові каші. До них відносяться:

  • гречана;
  • рисова;
  • кукурудзяна.

Як приготувати перший прикорм у вигляді каші

  1. Необхідно перемолоти промиту крупу (пластівці) в млинку (кавомолці, комбайні). Можете відразу заготовити мелену крупу на кілька днів.
  2. У невелику каструлю налийте 100 мл води. Доведіть її до кипіння.
  3. Повільно введіть в воду 1 чайну ложку перемеленої крупи. Додавання солі або цукру не потрібно.
  4. Варіть на повільному вогні, постійно помішуючи. Консистенцію визначте самі. Перший час робіть рідку кашу, далі - гущі.

Важливо розуміти, що найголовніше - це ситий дитина і щасливі батьки. Якщо малюк відмовляється їсти ваші кулінарні шедеври, не мучте себе і дитини. Сходіть в магазин і купіть готове дитяче харчування: овочеві пюре в баночках і швидкорозчинні каші. Якщо ви сумніваєтеся в якості продуктів, включених до їх складу, то подумайте про якість магазинних продуктів, з яких ви готуєте прикорм дитині.

Запрошуємо вас в розділ нашого порталу годування дітей. Напевно, вам буде цікаво почитати і інші статті про правила введення прикорму і його приготування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!