» » » » Як приготувати овочеве пюре?

Як приготувати овочеве пюре?

Як приготувати овочеве пюре?

Якщо ви годуєте дитину грудьми, то до 6 місяців педіатри не радять вводити в його раціон будь-які інші продукти. А починаючи з цього віку, пора готувати овочеве пюре для грудничка. При штучному вигодовуванні прикорм може бути введений дещо раніше - з 4 місяців. Хоча і в цьому випадку можна почекати до півроку.

Причина того, що саме овочі, а не фрукти, є основою першого прикорму для дитини, полягає в менш приємне для малюка смаку овочів. Спробувавши спочатку солодкі фрукти, малюк в майбутньому може не захотіти їсти корисні, але не такі смачні овочі. А ось якщо він почне знайомство з рослинною їжею з овочів, він збереже інтерес до них навіть після того, як дізнається смак фруктів. Крім того, дитячий організм ще не готовий переварити фруктозу у великій кількості, що міститься в фруктах.

З чого готувати пюре?

Зазвичай малюкові спочатку дають овочеве пюре, рецепт приготування якого полягає в приготуванні монопродуктов. Наприклад, спочатку пюре повинне складатися з кабачка, гарбуза, брокколі, моркви або цвітної капусти. При цьому для приготування страви використовується лише один овоч. Найчастіше цим овочем є саме кабачок. Хоча є виключення: якщо у дитини рідкий стілець, то краще використовувати інший плід.



Перед тим як готувати овочеве пюре, визначитеся, як ви будете це робити: варити або готувати на пару. У кожного способу є свої переваги. Так, при варінні на пару в овочах зберігається більше вітамінів. У той же час традиційна варіння дозволяє отримати овочевий бульйон, яким можна розбавити пюре, якщо воно раптом вийде занадто густим.

підготовка овочів

Вибирати для пюре потрібно хороший (без тріщин і слідів удару) і невеликий (адже мова йде максимум про декілька чайних ложках пюре) овоч. У тому випадку, якщо період переходу до прикорму не збігається з періодом дозрівання овочів, можна використовувати попередньо заморожені продукти. Для заморозки овочі складаються в окремі маленькі контейнери, а для готування їх не треба окремо розморожувати.

рецепт



Якщо ви вирішили робити пюре на пару, але у вас немає скороварки, це не проблема. Для приготування можна використовувати сито, яке ставиться над каструлею, в якій кипить вода. Якщо ви вирішили варити його в воді, то спочатку потрібно дочекатися, поки вода закипить, і лише потім класти в неї овоч. Кращим способом є зварити основну масу майбутнього пюре на пару, а невелику частину продукту зварити у воді, щоб отримати бульйон. При цьому бажано злегка переварити овоч, щоб його було легше перетворити в пюре.

Наступним кроком в тому, як приготувати дитині овочеве пюре, є подрібнення овоча. Для цього можна скористатися блендером. Подрібнений продукт потрібно розім`яти або протерти через дрібне сито. Дітям віком від 6 місяців в пюре можна додати 3-5 мл. рослинного масла (оливкової або соняшникової). Починаючи з 8 місяців, можна використовувати таку ж кількість вершкового масла, ретельно розмішуючи пюре. Якщо пюре вийшло дуже густим, саме час використовувати овочевий бульйон, щоб зробити його м`якше. Починається прикорм з половинки або з однієї чайної ложки. Потім доза поступово збільшується (2, 3, 4 ...) до тих пір, поки дитина не стане відмовлятися від поїдання пюре. Як тільки малюк відвернувся від ложечки, йому потрібно запропонувати груди (або суміш).

щільність пюре

Після декількох прикорму можна знизити ступінь подрібнення пюре. Для цього овочі можна подрібнювати вилкою або товкачем для картоплі. Справа в тому, що на першому етапі дитина може відмовитися від недостатньо подрібненої їжі. Однак дізнавшись звичний смак овочів в пюре, він не зверне уваги на невеликі волокна або шматочки і з`їсть все з колишнім задоволенням. Більш того, неоднорідна щільність їжі посприяє розвитку жування у дитини. Саме цього дотримуються прихильники педагогічного прикорму, які не готують дитині пюре, а дають просто мікроскопічні шматочки їжі.

кілька овочів

Перед тим як приготувати овочеве пюре, використовуючи відразу декілька овочів, потрібно дати дитині спробувати кожен з них. Це робиться для того, щоб перевірити, чи не викликає кожен продукт окремо алергії у немовляти (якщо на один з овочів у дитини трапилася алергічна реакція, зрозуміло, цей інгредієнт слід виключити з його раціону на деякий час).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!