» » » » Чим годувати дитину 5 місяців?

Чим годувати дитину 5 місяців?

Чим годувати дитину 5 місяців?

З кожним днем дитина росте і розвивається. Новонароджена дитина ні в чому, крім маминого молока, не потребує. Але з кожним місяцем, йому потрібно все більше енергії, тому і потрібен прикорм.

Але універсальних порад, яким має бути харчування дитини в 5 місяців, швидше за все, ви не знайдете. Все залежить від того, на якому харчуванні знаходиться ваша дитина, на штучному або природному. Також потрібно дивитися, як розвивається малюк, як набирає вагу, який його стан здоров`я.

Майте на увазі: перш, ніж вводити прикорм дитині, необхідна консультація педіатра.

Харчування дитини на штучному вигодовуванні

З чого починати підгодовувати "искусственника"? Зазвичай прикорм починають з каш, фруктових або овочевих пюре. Малюкові, погано набирає вагу, лікарі рекомендують спочатку почати давати каші. Каш для дітей до року зараз дуже багато: молочні і безмолочні, з додаванням фруктів, ягід і навіть горіхів.

При схильності до запорів прикорм починають з овочевих або фруктових пюре.

Харчування дитини на природному вигодовуванні

Чим годувати дитину 5 місяців, який смокче поки тільки мамині груди? Якщо з вашим малюком все в порядку, він добре набирає вагу, росте, не хворіє, і молока вам цілком вистачає, то педіатр може і відкласти ще на місяць початок введення прикорму. З тієї причини, що дитині поки нічого не бракує.

Але, якщо молока йому вже недостатньо, то можна почати давати кашу або овочеве пюре.

Трохи про продукти



Якщо раніше, найперший продукт, крім молока, який дитина пробував, був сік. Те сьогодні, починати прикорм з соку не рекомендується. Він, в силу великого вмісту кислоти, може негативно вплинути на шлунок дитини.

З овочів дитині в цьому віці можна давати кабачки, цвітну і білокачанну капусту, вимочений картопля. З обережністю морква.

Фрукти давати можна, але не викликають алергії: яблука, груші, банани. Пюре ви можете купити готове, або готувати його самі, перемелюючи варені овочі блендером. Сіль не додаємо.

Що стосується каш, то краще почати годувати дитину безмолочной кашею без добавок. Для першого прикорму ідеальний варіант - безглютенові каші: рисова, гречана, кукурудзяна. Розводити їх перший час краще зцідженим маминим молоком або сумішшю. А тільки пізніше вводити молочні каші з фруктами. Каші краще купувати спеціальні, для малюків.

Як вводити прикорм

Харчування дитини в 5 місяців має бути ретельно контрольованим. Слід знати правила введення прикорму.

  • Прикорм вводиться тільки здоровій дитині.
  • Прикорм вводиться з маленькою порції, з однієї чайної ложечки, до повного обсягу, його доводять протягом тижня.
  • Прикорм дають перед годуванням сумішшю або грудьми. Коли малюк почне з`їдати всю порцію, то прикорм може замінити одне з годувань грудьми або сумішшю.
  • Потрібно стежити за реакцією дитини на прикорм.
  • Наступний вид прикорму вводять тільки через два тижні після початку введення попереднього.

Якщо у малюка з`явилася алергія на новий для нього продукт або розлад травлення, то варто тимчасово припинити давати його. Можна спробувати знову, коли все пройде.

Таким чином, інформація про те, чим годувати дитину 5 місяців, є дуже важливою. Тому до неї варто поставитися з усією відповідальністю, щоб ваш малюк був здоровий і добре себе почував.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!