» » » » Чим годувати дитину 6 місяців?

Чим годувати дитину 6 місяців?

Чим годувати дитину 6 місяців?

Провідні педіатри всього світу одностайно стверджують: для того, щоб дитина росла здоровою, він обов`язково повинен знаходитися на грудному вигодовуванні як мінімум півроку. Малюк, вигодовується грудьми, не потребує додаткового живлення, так як материнське молоко містить всі необхідні йому для повноцінного розвитку, поживні речовини. Якщо у мами достатньо молока і дитина до шестимісячного віку добре набирає вагу, то ніякої прикорм йому просто не потрібен.

Але до напівроку все починає змінюватися. Ви помічаєте, що малюк помітно підріс. Він став більш активним, менше спить вдень, цікавиться навколишнім світом, намагається тримати іграшки, «гулит» і посміхається мамі. Одного тільки молока для задоволення всіх потреб зростаючого організму тепер уже недостатньо. Настає пора подумати про прикорму.

Травна система дитини до цього часу вже здатна засвоювати більш густу і щільну їжу, ніж молоко. А перші молочні зубки, які у багатьох дітей прорізуються в цьому віці, дають дитині можливість її пережовувати.

Починаємо змінювати раціон

Насамперед змінюємо режим годування. З шестиразового харчування переходимо на п`ятиразове. Їжа вночі тепер скасовується, і час нічного сну збільшується до 10 годин. Інтервали між денними прийомами їжі складають 3,5 години. Коли малюк повністю звикне до нового розкладу, настає пора знайомства з новими стравами. Про те, чим годувати дитину 6 місяців в перший раз, існує два рівноцінних думки дитячих дієтологів. Одні рекомендують починати прикорм з каші, інші - з овочевого пюре. У світлі нинішньої моди на «здоровий спосіб життя», друга рекомендація має явно більше число прихильників. І, якщо ваш малюк не відстає у вазі від норми, краще і ви починайте прикорм з овочевого пюре.

перший прикорм



Починайте прикорм з дуже малої кількості пюре, буквально з кількох крапель. Давайте його з ложечки, терпляче і обережно. Переважно пюре, приготоване зі свіжих овочів. Пропонуйте прикорм до початку основного годування, коли малюк голодний. Так він швидше зважитися його спробувати. Якщо дитина категорично відмовляється його їсти, ні в якому разі не наполягайте на своєму. Будь ласка, спробуйте іншим разом. Починайте прикорм з однокомпонентних пюре. Овочі відваріть на пару або в малій кількості води і подрібніть в блендері. Починати краще з пюре з гарбуза або кабачків. Спостерігайте за дитиною кілька днів після початку прикорму. Якщо новий продукт не викликає алергії або розлади шлунка, починайте поступово, протягом 1 - 2 тижнів, збільшувати кількість пюре, довівши його до 150 гр на прийом. Через 10 днів з початку прикорму пробуйте вводити в раціон наступний продукт. Додайте в уже звичне кабачкової пюре одну ложку пюре з горошку або картоплі. При відсутності негативних реакцій організму, можна поступово збільшувати асортимент овочів.

Дитяче меню

Харчування дитини в 6 місяців має бути різноманітним. Крім овочевого пюре в раціон малюка можуть входити фруктові соки і пюре, каші, кисломолочні продукти, м`ясо і яйця. Після консультацій з педіатром ви можете ті з них, які будуть найбільш корисні саме для вашої дитини.



Каші рекомендовані дітям з недостатньою масою тіла. Починати краще з рисової або гречаної каші. Слід надавати перевагу вже готові суміші для каш, спеціально розроблені і вироблені саме для дитячого харчування. Вони збалансовані за складом і зроблені з екологічно чистої сировини.

Фруктові пюре і соки корисні всім дітям. Краще свіжоприготовлені, але можна і консервовані. Ніякої екзотики. Яблука, абрикоси, персики, сливи відмінно походять для харчування дитини в 6 місяців.

Кисломолочні продукти. В першу чергу це сир, спеціально вироблений для дитячого харчування. Сорок грам сиру на добу норма для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні або схильних до рахіту.

М`ясо (свинина, індичка або кролик) рекомендовано дітям, що страждають на алергію на білки коров`ячого молока і зазнають в результаті цього білкову недостатність.

Яйця дають дитині у вигляді розтертого з овочевим бульйоном жовтка (1/4) з круто звареного курячого яйця.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!