» » » » Як правильно вводити прикорм?

Як правильно вводити прикорм?

Як правильно вводити прикорм?

Відразу після народження природним джерелом харчування для дитини стає материнське молоко. Воно багате всіма необхідними речовинами, а також містить особливі ферменти, які допомагають організму маленької людини перетравлювати їжу. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, необхідні нутрієнти надходять з молочної адаптованою сумішшю.

Однак поступово виникає необхідність вводити прикорм - їжу, яка за фізико-хімічними властивостями відрізняється від молока і більш наближена до звичайної людської їжі. Правильний і своєчасне введення прикорму дозволить зберегти здоров`я малюка і забезпечити його подальший розвиток.

Коли починати вводити прикорм

Підгодовувати дитини важливо почати вчасно. При цьому виникає питання, коли ж настає цей час. Деякі фахівці рекомендують знайомити малюка з новою їжею не раніше ніж через півроку після народження, якщо практикується природне вигодовування, і з п`ятимісячного віку при використанні сумішей.

Але потрібно відзначити, що це норми досить умовні, і багато що залежить від індивідуальних потреб дитини. Відповідно до медичних рекомендацій, прикорм стає необхідний для подальшого зростання після того, як немовля досягає ваги 5,5-6 кг.



Якщо ж ваш малюк погано набирає масу, а в його крові виявляється низький рівень гемоглобіну, знайомство з новими продуктами можна почати і раніше. Детальніше про час початку прикорму прочитайте в нашій статті Коли вводити прикорм.

Як правильно вводити прикорм дитині

Ще одна тема для нескінченних суперечок - чим годувати малюка.

Продукти для малюка

Овочі та фрукти



Хтось радить починати з овочевих і фруктових пюре і соків самостійного виробництва, інші - промислового. Щоб уникнути алергії, краще уникати цитрусових і екзотичних плодів.

Важливий також питання якості сировини: чим меншою передпродажної підготовки піддається продукт, тим нижча ймовірність потрапляння шкідливих речовин в незміцнілий ШКТ вашої крихти. Ідеально вибирати овочі та фрукти, які виросли в вашому регіоні, і вводити їх в раціон дитини в сезон дозрівання.

Зрозуміло, що в середніх широтах для багатьох мам така можливість - справжня розкіш, проте краще почати прикорм з рідної моркви, ніж заморських бананів. Логіка проста: шлях руху останніх від пальми до вашого столу простежити неможливо, а з місцевими продуктами все набагато простіше.

каші

Злакові культури також необхідно включати в дитяче харчування. Вибір продуктів знову лягає на плечі батьків: можна використовувати готові порошкові суміші або готувати кашу самостійно, попередньо подрібнивши зерна в блендері. Про користь тієї чи іншої каші для немовлят прочитайте в наших статтях:

  • Як правильно ввести прикорм дитині
  • З яких каш починати прикорм

Процес введення прикорму

Основні моменти:

  • Введення в раціон нового продукту обов`язково починайте з невеликої кількості, краще з 1-2 чайних ложок. Наприклад, дайте малюкові спробувати трохи яблучного пюре. У цей день інших прикорму не давайте, так ви побачите реакцію малюка на яблуко: чи подобається воно крихті, і як поводиться його кишечник.
  • Спочатку для дітей прикорм пов`язаний з отриманням нових відчуттів. Раніше він брав їжу, виробляючи смоктальні руху, тепер же повинен пробувати їжу з ложечки. Чи не квапте дитя і не будьте занадто наполегливі, якщо малюк не їсть прикорм - не наполягайте, інакше є шанс викликати у дитини стійку негативну реакцію на процес годування.
  • Прикорм повинен бути напіврідкої консистенції, це полегшить процес перетравлення.
  • Під час початку прикорму не знижується кількість молока або молочної суміші, воно повинно відповідати віковій номі.
  • Краще додати прикорм в обідній годування. Дайте малюкові звичайне молоко, а коли він майже насититься, запропонуйте спробувати пюре. Візьміть маленьку ложечку, щоб малюк міг звичним чином злегка посмоктувати її.
  • Створіть сприятливу обстановку в процесі годування, посміхайтеся, демонструйте, як приємно вам бачити дитя пробує прикорм.
  • Будьте пильні. Уважно стежте за поведінкою дитини після їжі. При будь-яких насторожують симптомах: болях в області живота, появі почервоніння, висипань на шкірі, неспокій або плачі малюка виключіть даний продукт з його меню і мінімум 2-3 дня не давайте новий прикорм взагалі.
  • Поступово доведіть кількість прикорму до цілої порції і замініть їм один їх прийомів молока. Після їжі запропонуйте дитині води або чаю. Напій можна давати і між годуваннями, особливо в жарку пору року.

Якщо ви будете діяти поступово, вам вдасться легко ввести прикорм в харчування малюка і збагатити його світ відчуттів новими враженнями.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!