Чому дитина відригує?

Чому дитина відригує?

Відрижка у немовляти до шести місяців є цілком природним процесом. Основні причини відрижки в більшості випадків - це незрілість нервової системи малюка і слабкість м`язового клапана у верхній частині його шлунка. Відрижка не впливає на загальний стан здоров`я дитини, але доставляє малюкові немало дискомфорту, а його батькам багато клопоту і тривог.

Крім вроджених причин існують і безпосередні.

Найчастіше зригування відбувається через заковтування повітря малюком при годуванні (аерофагія). Існують три основні причини аерофагія. Дитина може заковтнути повітря, якщо він жадібно смокче, широко відкриваючи рот. Жадібність може бути обумовлена недостатньою кількістю молока в грудях матері, а часом і його повною відсутністю. Другою причиною аерофагії є неправильна техніка годування, незалежно від того, грудне воно або штучне. Неправильним може виявитися положення пляшечки або ж занадто великий отвір в її соску. У разі грудного вигодовування дитина може не захоплювати цілком околососковую ареолу. Третьою причиною заковтування повітря є м`язова слабкість у малюка-наслідок важких пологів або незрілості систем немовляти.

Щоб уникнути заковтування повітря, слід пам`ятати правила:

  • Не варто годувати дитину під час плачу
  • Голова дитини при годуванні повинна бути злегка піднята
  • Після годування необхідно тримати дитину у вертикальному положенні поки не відійде повітря
  • Контролюйте те, щоб при годуванні немовля повністю захоплював околососковую ареолу
  • Якщо у дитини штучне вигодовування обов`язково стежте за тим, щоб пляшечка була нахилена під таким кутом, під яким соска повністю наповнена сумішшю


Не менш поширеною причиною відрижки є перегодовування. Виною перегодовування можуть стати велика кількість молока у матері, а також висока смоктальна активність малюка. В цьому випадку зригування відбувається практично відразу після годування немовляти нествороженним молоком в невеликій кількості. При перегодовування настрій і поведінку малюка не змінюються. Проблема перегодовування може здатися абсолютно нешкідливою, але може стати причиною серйозних ускладнень зі здоров`ям дитини. Як уникнути перегодовування? Варто зважити малюка до і після годування, щоб з`ясувати, що з`їдено більше норми. Якщо це так, то необхідно зменшити тривалість годування і можливо частіше прикладати його до грудей.

Часто мами турбуються за дітей, коли вони відригують великою кількістю молока. Відрижка може відбутися не тільки через рот, а й навіть через ніздрі. Страшного в цьому нічого немає, якщо дитина поводиться як завжди. Якщо малюк відригнув лежачи на ваших руках або на столі, слід швидко перевернути малюка обличчям вниз і легенько постукати по спинці для того, щоб залишки блювотній маси не потрапили в дихальні шляхи малюка, тому що він може захлинутися.

Чому дитина часто відригує?

При частому відрижці необхідно порахувати, скільки разів малюк пісяє на добу. Якщо це відбувається більше 12 разів, то молока для дитини достатньо і він відригує надлишки. Але якщо часті відрижки супроводжуються рідкісним сечовипусканням і маленькою збільшенням ваги, то дитину необхідно показати лікарю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!