» » » » Як давати воду новонародженому?

Як давати воду новонародженому?

Як давати воду новонародженому?

Молоді мами дуже часто задаються питанням: чи варто чи ні давати малюкам воду, і коли починати додавати її в раціон малюка. Однак педіатри не рекомендують давати воду дітям до 6 місяців, які знаходяться на грудному вигодовуванні.

Малюки до 6 місяців

  1. До 6 місяців грудничку не рекомендується давати воду, а замінювати її грудним молоком, тому що воно на 87 відсотків складається з води. Краще більше давати молока, в якому знаходяться більше поживних речовин, ніж у звичайній воді.
  2. У цьому віці допаювати і догодовують малюків під чуйним керівництвом лікаря-педіатра, виходячи з строгих медичних приписів. Навіть, якщо у дитини піднялася температура, радять поїти його грудним молоком. У випадках, коли немає можливості прикласти малюка до грудей, молоко зціджують і дають з ложечки або з чашечки.
  3. Якщо все-таки необхідно додати в раціон дитини воду, роблять це між годуваннями грудьми. Слід пам`ятати, що шлуночок дитини дуже маленький (приблизно 250-300 мл), тому 1-2 чайних ложок води буде достатньо.

Від 6 місяців до року

  1. Починаючи з шестимісячного віку, лікарі дозволяють давати дитині воду з розрахунку 20 мл на кг ваги дитини, але не більше 250 мл. Відразу велика кількість води він випити не зможе.
  2. У разі хвороби лікар може збільшити до 30 мл обсяг споживаної води. Але якщо дитина п`є материнське молоко, не варто замінювати його водою.
  3. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, то в такому випадку вживання води є незамінним. Кількість води встановлюється лікарем залежно від потреб дитини.

кропова вода

На другий чи третьому тижні у дитини з`являються кольки в кишечнику. Для полегшення болю лікар може призначити укропную воду. Давати її новонародженим слід, виходячи з наступних рекомендацій:

  1. Спочатку дають 1-1,5 чайні ложки між годуваннями. Після першого прийому слід уважно стежити за поведінкою дитини, так як у деяких дітей кропова вода може викликати алергію.
  2. Ефект після застосування води може наступити через 15-20 хвилин.
  3. Застосовують укропную воду 3 рази на день по 1 чайній ложці. Якщо ефект виявився слабким можна збільшити дозу до 1,5 чайної ложки.

Приготування укропной води



Укропную воду можна придбати в аптеці в готовому вигляді, а можна приготувати самостійно. Для цього знадобляться:

  • 1 чайна ложка насіння кропу;
  • 1 стакан води.

Готують укропную воду наступним чином:

  1. Насіння необхідно залити крутим окропом і залишити настоюватися протягом 1-1,5 години.
  2. Потім слід процідити відвар і перелити в дитячу пляшечку для годування.


Слід пам`ятати, що відвар можна зберігати не більше 5 днів в холодному приміщенні або холодильнику.

Вода для малюків

Малюкам можна давати:

  • воду з-під крана. Вона повинна бути кип`яченою, а потім охолодженої.
  • фільтровану воду. Її теж бажано прокип`ятити.
  • бутильовану питну воду для малюків.

Недоліки використання води

  1. Недоїдання. Якщо дитині давати багато води, він буде менше просити молока, відповідно і менше отримувати поживних речовин. Слід пам`ятати, що якщо новонароджений випив 100 мл води, значить він не вип`є 100 мл молока, яке впливає на ріст і розвиток малюка.
  2. Вироблення молока. Якщо дитина менше п`є молока, то і у матері виробляється його менше. Надалі це може привести до значного зменшення вироблення молока і до необхідності штучно годувати дитину.
  3. Порушення балансу. Часта заміна молока водою може привести до порушень в системі травлення дитини. А це може призвести до дисбактеріозу.

Найголовніше - пам`ятати, що як і в якому обсязі давати воду новонародженим, повинен призначити лікар-педіатр. Додаткову інформацію з даної теми можна знайти в статті - Чи давати воду новонародженому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!