» » » Чому люди хворіють?

Чому люди хворіють?

Чому люди хворіють?

Кожна людина не раз задавався питанням чому люди хворіють і чому вмирають. Вивченням цієї проблеми займалися вчені протягом тисячоліть, прагнучи відшукати шляхи до повного виліковування від хвороб і розкрити загадку феномена життя. Існує багато теорій про походження хвороб. На даний момент офіційно визнаним є науково-обгрунтований медичний підхід у вивченні даного питання.

Причини виникнення хвороб

В основі будь-якої хвороби лежить пошкодження певних структур організму, що призводить до порушення його нормального функціонування. Вивченням причин і умов виникнення захворювань займається така галузь медицини як етіологія, яка причиною хвороб визнає взаємодія трьох складових: що ушкоджує зовнішнього фактора (мікроорганізми, випромінювання і т.д.), внутрішнього чинника (імунна система, природні бар`єри) і умов навколишнього середовища.

Щоб протистояти шкідливим для здоров`я впливів, організм має здатність реагувати і протистояти впливу хвороботворних і факторів на клітинному і молекулярному рівнях. Це і є імунітет. Чим сильніше захисна реакція організму, тим менше шансів захворіти. Якщо все ж людина захворіла, на характер протікання хвороби буде впливати те, який фактор виявиться вирішальним - ушкоджує або фактор захисту і відновлення організму.

Розуміння взаємодії цих механізмів дає відповідь на питання чому людина часто хворіє. Адже якщо внутрішні механізми захисту організму людини ослаблені з причин, таким як:



неякісне харчування несприятлива екологія малорухливий спосіб життя шкідливі звички стрес гормональні порушення виснаження ожиріння генетична схильність і т.д., то хворіти він буде частіше. Адже ослабленому організму складно протистояти агресивним факторам зовнішнього середовища.

Причини виникнення ракових пухлин

Як показали відкриття останнього часу, у виникненні хвороб істотну роль грають генетичні фактори. Крім вроджених хвороб, які викликані пошкодженими генами, успадковується ще й схильність до певних захворювань. Описано понад 2500 молекулярних хвороб і 100 хромосомних синдромів.

Саме порушення на генному рівні лежить в основі виникнення ракових захворювань. Чому люди хворіють на рак? Механізми перетворення нормальної клітини в ракову достатньо вивчені. Онкологічний процес починається з пошкодження молекули ДНК під впливом різного роду канцерогенів (іонізуюче та УФ-випромінювання, хімічні речовини), що призводить до збою генетичної програми і запускає процес неконтрольованого зростання і розмноження клітин. Причиною виникнення близько 90% випадків раку є хімічні канцерогени.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!