» » » » Фактори, що впливають на здоров'я людини

Фактори, що впливають на здоров'я людини

Фактори, що впливають на здоров`я людини

Людина, на протязі свого життя, відчуває на собі цілий ряд факторів, які як позитивно, так і негативно впливають на його здоров`я. Фактори, що впливають на здоров`я людини, обчислюються не одним десятком. Крім генетичних і біологічних особливостей людини, також безпосередній вплив на нього чинять екологічні, соціальні та фізичні фактори. Це позначається не тільки безпосередньо на здоров`я людини, але і на тривалість його життя.

Вплив на людину, як правило, роблять наступні фактори:

  • фізичні
  • хімічні
  • генетичні
  • Охорона здоров`я

хімічні чинники

Фактори впливу на здоров`я людини даного виду впливу, як правило, мають сильний вплив на подальше існування людини. Забруднення нашої атмосфери безпосередньо взаємопов`язане з погіршенням стану здоров`я, а, отже, і тривалості життя. Це завжди залишалося, і буде залишатися актуальним питанням.

Найбільш ймовірними факторами, які супроводжують хімічному отруєнню або зараження є виробничі підприємства, які викидають відходи в атмосферу, грунт і воду. В атмосферу, як правило, потрапляють шкідливі речовини - гази, які можуть надавати як прямий вплив на людину, тобто людина вдихає шкідливі випаровування разом з повітрям, як і двояке, тобто через воду або сушу. Так, при попаданні в грунт, шкідливі речовини можуть всмоктуватися рослинами, які потім людина вживає в їжу. Те ж стосується і води. Людина використовує воду в особистих цілях, навіть не знаючи того, які шкідливі речовини містяться в ній, і чим вони загрожують. Так як більшість викидаються в атмосферу газів, легко можуть з`єднуватися з водою, то райони з активною промисловістю мають не тільки забруднену атмосферу, але і забруднену воду і грунт.

Так, фактори, що формують здоров`я людини, в даному випадку не можуть перевершувати чинники забруднення, і тому в промислових районах частіше хворіють діти та мешканці частіше страждають від онкологічних захворювань, що істотно скорочує їхнє життя.

Варто зазначити, що вплив забрудненого атмосферного повітря на населення, обумовлене такими об`єктивними принципами:

Різноманітність забруднення - годиться, що на людину, яка мешкає в промисловому районі, може впливати приблизно кілька сотень тисяч хімічних і отруйних речовин. У певному районі, може бути присутнім обмежена кількість шкідливих речовин, але в більшій концентрації, притому, що комбінація деяких речовин, може викликати посилення негативного їх впливу на людину.

Масоване вплив - людина вдихає приблизно 20000 літрів повітря в день, і навіть незначні концентрації отруйної речовини, які містяться в повітрі, можна порівняти таким вдихуваним обсягами можуть викликати значне надходження токсинів в організм.



Доступ токсинів у внутрішнє середовище організму. Як відомо, легкі мають поверхню приблизно 100 м квадратних, що дозволяє їм увібрати шкідливі речовини і розсіяти їх по великій поверхні органу. Токсини мають прямий контакт з кров`ю, оскільки з легких, вони відразу потрапляють у велике коло кровообігу, минувши на своєму шляху токсикологічний бар`єр - печінку.

Труднощі захисту. Відмовившись брати в їжу забруднені продукти або воду, людина все одно продовжує вбирати в себе токсини через атмосферу і повітря.

Забруднення атмосфери, як правило, негативно позначається на опірності організму, наслідком якої стає підвищена захворюваність і ряд фізіологічних змін організму. Фактори, що впливають на здоров`я людини в даному випадку, знижують середню тривалість життя.

Якщо порівнювати атмосфернезабруднення, то воно в десятки разів небезпечніше забруднення води або грунту, оскільки через легені токсини безпосередньо потрапляють в кров.



Основними забруднювачами ґрунту служать витоку хімічних відходів, неправильно похованих або неправильно зберігаються, осідання на грунт шкідливих речовин з атмосфери, а також рясне застосування хімікатів в сільському господарстві.

За Росії, грунт забруднена пестицидами практично на 8%. В даний момент, найбільш ймовірно, що майже всі водні об`єкти піддаються антропогенному забрудненню.

Фактори впливу на здоров`я людини в хімічному плані настільки різноманітні, що впоратися з ними всіма неможливо. Оскільки масштаби виробництва з кожним днем ростуть в геометричній послідовності, а для відновлення ресурсів природи потрібні цілі десятки, а то і сотні років.

фізичні фактори

Основні фізичні фактори, що негативно позначаються на людині, це - шум, електромагнітні випромінювання, вібрації, електричний струм.

Розберемо кожен з видів негативного впливу окремо.

Шум - комплекс звучань і звуків, які можуть викликати порушення або неприємні відчуття в організмі, а в деяких випадках навіть руйнування органів слуху. Так шум в 35 дБ може викликати безсоння, шум у 60 дБ може дратувати нервову систему, шум у 90 дБ викликає слабшанню слуху, пригніченість стану, або, навпаки, призводить до порушення нервової системи. Шум більше ніж 110 дБ може призводити до шумового сп`яніння, яке виражається, як і алкогольне сп`яніння, а також до порушення і неврастенії. Основні джерела шуму - це транспорт, як автомобільний, так і залізничний, і авіаційний, а також підприємства.

Вібрація - це коливальні процеси, які можуть мати широкий діапазон частот, що отримуються в результаті дії, будь-якого механізму, переданого колебательную енергію. Це може бути як транспорт, так і підприємства.

Електромагнітне випромінювання, як правило, передають радіо та телевізійні станції, радіолокаційні установки, різного роду промислові прилади. Постійний вплив електромагнітного поля або радіохвиль можуть привести до змін в нервовій або ендокринній системі.

генетичний фактор

Як правило, обумовлений попереднім впливом на попередні покоління населення токсичних або забруднюючих речовин, які в підсумку можуть вилитися в спадкові захворювання нащадків, і як наслідок - низька тривалість життя певних частин населення. Також наступні покоління можуть бути схильні до певних захворювань.

Охорона здоров`я

Багато в чому все залежить від розвиненості інфраструктури охорони здоров`я в певній країні. Оскільки від цього безпосередньо залежить стан здоров`я населення та тривалість його життя. Фактори, що визначають здоров`я людини, в даному випадку істотні. Береться до уваги загальна поінформованість населення, фінансування структур медицини, розвиток інноваційних технологій і методів лікування, а також своєчасна діагностика, яка може бути успішною тільки при наявності дорогого обладнання для проведення маніпуляцій.

Намагайтеся правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя і не нервувати. Від цього, ваша тривалість життя зросте на багато років. Будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!