» » » Як клімат впливає на людину?

Як клімат впливає на людину?

Як клімат впливає на людину?

Практично незмінно людина підвладна впливу клімату тієї місцевості, де він проживає. З роками вже сформований режим погоди позначається на здоров`ї і працездатності людини. Навіть якщо людина вже звик до місцевого клімату, все одно його організм реагує на зміни сезонів, а деякі люди, на яких мінливість клімату впливає навіть при невеликих коливаннях, можуть сприймати це досить болісно. І в цьому випадку, явною стає залежність людини від клімату, який при впливі тих чи інших факторів може бути більш активним або ж може бути в пригніченому стані.

Під кліматом необхідно мати на увазі не тільки зміни метеорологічних факторів, а й сонячну і земну радіацію, електрику атмосфери, ландшафт місцевості і магнітні поля, тобто весь комплекс чинників клімату, які можуть безпосередньо впливати на організм людини.

організм



Давно доведено вплив клімату на здоров`я людини. При високій температурі повітря, розширюються периферичні судини, знижується артеріальний тиск, в організмі йде перерозподіл крові і пригнічення обміну речовин. При низькій температурі периферичні судини скорочуються, артеріальний тиск підвищується, пульс частішає, а обмін речовин і кровообіг посилюються.

  • При коливанні температур, відбуваються зміни і в нервовій системі людини. Так, при високій температурі відбувається зниження збудливості, а при низькій - збудливість зростає. Реакція ж інших систем організму безпосередньо залежить від реакцій нервової і кровоносної систем, а також обміну речовин. Але схема реакцій може варіюватися в залежності від ступеня, тривалості і швидкості зміни температури навколишнього середовища, а також велику роль грає індивідуальність кожної людини і рівень його акліматизації до певних умов. Відчуваючи на собі всі процеси мінливості клімату, організм виробляє терморегуляторні рефлекси, які забезпечують стійкість до різних коливань температури.
  • Вологість повітря, в першу чергу, впливає на тепловіддачу, що позначається на терморегуляторних функціях організму. Повітряні маси можуть охолоджувати тіло людини, якщо вони холодні, і якщо вони гарячі, вони, отже, будуть нагрівати тіло. При впливі вітру, в першу чергу дратуються терморецептори шкіри, і роздратування може бути приємним, або ж викликати негативні відчуття. На висоті після 300-800 метрів над рівнем моря, на зміну барометричного тиску, людина може реагувати гіпервентиляцією легенів, а також змінами в системі кровообігу. Коли висота збільшується, всі ці реакції набувають ще більш вираженого характеру, в крові збільшується вміст еритроцитів і гемоглобіну. Коли людина знаходиться на висоті з тиском в 500-600 мм рт. ст. в поєднанні з низькою температурою і сонячною радіацією у нього посилюється процес обміну речовин, що може благотворно вплинути на певні патологічні процеси. Тому хворим людям не рекомендується різка зміна клімату і барометричного тиску.
  • Сезонні коливання, як правило, викликають у людини зміну активності фізіологічних функцій, зі зміною реакцій нервової системи, активності залоз внутрішньої секреції, процесів обміну речовин і теплообміну. Якщо людина здорова, то на такі зміни як, наприклад, зміна пори року, він практично не реагує у зв`язку з пристосованістю до цього організму. Навпаки, хворі люди можуть сприймати це дуже болісно, з погіршенням загального стану і загостренням захворювань.


Медики можуть зіставити той чи інший вплив клімату на життя людини, в залежності від його типу. Також різні види клімату можуть робити на людину різноманітні фізіологічні дії.

клімат

  • Морський клімат, зі свіжим, вологим, насиченим сіллю моря повітрям, в поєднанні з блакитними далями і безперервно біжать хвилями, практично в будь-якому випадку благотворно діє на нервову систему. Красиві берега, особливо південних морів або океанів, де сонячна радіація відбивається, і відсутні різкі коливання температури, сприяють активізації нормального балансу між процесами збудження і гальмування в нервовій системі, а також нормалізують різноманітні фізіологічні процеси організму, якщо в ньому присутні патологічні зміни. В якості лікувальних заходів, ці кліматичні умови роблять дію на трофічні і обмінні процеси, що сприяє ліквідації хворобливого стану, а в тілі здорової людини вони можуть посилити пристосувальні фізіологічні реакції.
  • Гірський клімат, з низьким тиском, великою висотою, різкою зміною температури дня і ночі, і свіжим повітрям може довести, що вплив клімату на діяльність людини може набувати стимулюючий характер. В таких умовах підвищується збудливість нервової системи, активізація психологічних процесів, і, отже, продуктивність праці може вирости. Недарма стільки людей творчого характеру набираються натхнення саме в гірських поселеннях, з красивою природою і свіжим повітрям.
  • Клімат пустель, являє собою сухий і спекотний повітря, гарячу пил, і змушує адаптаційні процеси працювати в посиленому режимі, що не є сприятливим фактором. Суха і спекотна погода викликає у людини підвищене виділення рідини, до 10 літрів в день.
  • Клімат півночі, з одноманітністю рівнин, зимовим холодом і холодом, вважається хорошим закаливающим засобом. Обмін речовин посилюється за рахунок підвищеного теплоутворення. Стабілізуються всі системи організму.

Виходячи з цих даних, можна уявити, як клімат впливає на людину, і які наслідки він може нанести нашому організму.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!