» » » Фактори грунтоутворення

Фактори грунтоутворення

фактори грунтоутворення

Підґрунтям є шар землі, що покриває гірські породи землі. Вона грає важливу роль для різних наземних екосистем. Фактори грунтоутворення - це різні рослинні і тваринні організми, породи почвообразующие, рельєф, вода, клімат, вік. Так само, з появою людства, його господарська діяльність стала одним з основних. Розглянемо фактори грунтоутворення.

Почвообразующие породи

Почвообразующие породи - це живильне середовище, в якій відбувається процеси утворення ґрунту, до складу яких входять численні мінеральні компоненти, які беруть участь у грунтоутворенні. Приблизно 60-90 відсотків від всієї ваги грунту - це мінеральні речовини. Фізичні властивості грунту (вміст поживних елементів для рослин, швидкість руху речовин в грунті, а також її хімічний і мінералогічний склад) безпосередньо залежать від характеру материнських порід.

Характер материнських порід досить сильно впливає на тип грунтів. Грунти золістого типу часто можна виявити в умовах лісової зони. Грунти підзолистого типу можуть бути сформовані в почвообразующих породах, що містять велику кількість карбонатів калію. А ось якщо почвообразующие породи містили велику кількість карбонатів кальцію, то грунту матимуть значну відмінність від грунтів підзолистого типу.

Рослинність, як фактор ґрунтоутворення

У процесі життєдіяльності різних живих організмів, рослин, а також мікроорганізмів відбувається формування органічних сполук в грунті. Головна роль належить рослинності. Зелені рослини - це, можна сказати, єдині творці найперших органічних речовин. З атмосфери вони поглинають вуглекислий газ, а воду і мінеральні речовини вони беруть з грунту, за допомогою сонячної енергії вони утворюють різні не прості, збагачені енергією, органічні сполуки. Найбільше вміст органічних речовин в лісових спільнотах і тропіках, з підвищеною вологістю. А ось тундри, пустелі і болотисті місця обділені вмістом органічних речовин.

Коли відбувається відмирання рослини, як цілого, так і окремих його частин, органічні речовини потрапляють в грунт. Під впливами тварин, бактерій і різних хімічних і фізичних агентів, відбувається розкладання на поверхні грунту, з подальшим утворенням гумусу. Мінеральну частину грунту збагачують зольні речовини. Рослинний матеріал, який ще не встиг розкластися, утворює захисну підстилку. Саме такі утворення впливають на процеси газообміну в грунті, життєдіяльність мікроорганізмів, тепловий режим самого верхнього шару грунту, проникність опадів.



Рослинність здатна впливати на структуру і характер органічних речовин в грунті, а також її вологісний режим. Ступінь впливу рослинності на характер і структуру органічних речовин від складу і стану рослин, а також від численної кількості інших факторів.

тварини організми

Тварини організми призначені для того, щоб перетворювати органічні речовини в грунті. У процесі перетворення задіяні і надземні і грунтові тварини організми. Основна функція в грунтової середовищі віддана найпростішим і безхребетним. Однак деякі хребетні, які проводять великий час в грунті, такі як кроти, також грають важливу функцію. Всіх ґрунтових тварин можна розділити на дві групи: біофагі і сапрофагі. Перші харчуються виключно живими організмами або їх тканинами, а другі вважають за краще органічні речовини.

Основна кількість ґрунтових тварин представлено сапрофагам (дощові черв`яки). Велике число сапрофагов харчується мертвими залишками рослинності, а потім викидає в грунт свої екскременти. Якщо довіритися підрахунками Дарвіна, то за кілька років вся ґрунтова маса проходить через травних тракт черв`яків. Сапрофаги грають величезну роль в створенні ґрунтового профілю і зміст гумусу.



Дрібні гризуни є численними надземними учасниками процесу грунтоутворення. Потрапили в грунт рослинні і тваринні залишки, починають брати участь в досить складному процесі їх зміни. Деяка їх частина розпадається до води, солей і вуглекислоти, а певні частини переходять в складні органічні речовини грунту.

мікроорганізми

Мікроорганізми - це основні чинники ґрунтоутворення, вони обчислюються навіть не тисячами, а мільярдами на один гектар ґрунту. Вони різноманітні і за складом і за своєю біологічною діяльності. Це різні бактерії, гриби, віруси, одноклітинні водорості і багато інших. Вони беруть участь в біологічному кругообігу речовин. За допомогою мікроорганізмів відбуваються процеси розкладання складних органічних і мінеральних речовин на прості речовини. Потім прості речовини утилізуються або самими мікроорганізмами, або рослинами. Саме органічна речовина, що утворилася при розкладанні рослинних і тваринних решток, називається перегноєм або гумусом.

Клімат як фактор ґрунтоутворення

Клімат є важливим фактором, що впливає на ґрунтоутворення. Тільки від нього залежать біологічні та фізичні процеси, що відбуваються в грунті. Він впливає на тепловий і водяний режими грунту. Тепловий режим - це сукупність процесів теплообміну між «приземним шаром - грунтом - почвообразующей природою». Тепловий режим відповідає за процеси перенесення та накопичення тепла в грунті. Характер теплового режиму можна визначити, виходячи зі співвідношення поглиненої сонячної енергії і теплового випромінювання грунту. Характер залежить від теплоємності, забарвлення грунту, її вологості та інших різних факторів. Великий вплив на тепловий режим надає рослинність.

Водний режим

В основному, водний режим грунту можна визначити кількістю атмосферних опадів і процесом їх випаровування. Крім того, існує особливість їх розподілу протягом всього року. Вода, вимиваючи грунт, значно впливає на неї і її склад.

Кліматичні умови

Кліматичні умови здатні впливати на почвообразующие породи, рослинний і тваринний світ і багато іншого, але цей вплив лише непряме. Тому що з кліматичними умовами пов`язано тільки поширення основних видів грунтів.

Рельєф, як фактор ґрунтоутворення

Рельєф - це фактор ґрунтоутворення, який бере участь в перерозподілі тепла і води по поверхні землі. Якщо відбувається зміна висоти місцевості, то відбувається і зміна теплового і водного ґрунтових режимів. Поясність гірського покриву грунту обумовлена рельєфом. Рельєф так само впливає на характер впливу грунтових і дощових вод на грунт і міграцію водорозчинних речовин.

Час як фактор ґрунтоутворення

Час теж є важливим фактором грунтоутворення, адже це один з найважливіших процесів в природі. Вік грунтів Західного Сибіру, Північної Америки, а також Західної Європи був визначений за допомогою радіовуглецевого методу - від декількох сотень до декількох тисяч років. Крім того, в сучасний час, особливо істотним фактором є господарська діяльність людини.

Тепер ви знаєте, якими є фактори грунтоутворення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!