» » » Як харчуються рослини?

Як харчуються рослини?

Як харчуються рослини?

Ні для кого не секрет, що життєдіяльність і розвиток будь-якого живого організму не може відбуватися без харчування. Харчування дає можливість організмам рости, видозмінюватися, розмножуватися, а також обумовлює багато інших процесів протягом життя. Як харчуються тварини, риби, люди - знає кожен. А як харчуються рослини? Адже у них немає ні рота, ні зубів, ні травної системи. Багато століть вчені вивчали цей дуже цікавий процес. В результаті було виявлено, що рослини використовують для отримання поживних речовин два способи - кореневе та повітряне живлення.

кореневе живлення

Коренева система у різних рослин різниться за своєю потужністю - щоб це побачити, достатньо порівняти коріння, наприклад, моркви і картоплі. Однак для всіх єдине правило, що найбільшу здатність до всмоктування мінеральних речовин із ґрунту мають молоді корінці. З плином часу вони трохи грубіють і втрачають цю здатність. Тому коренева система має не тільки один корінь, а прагне до появи нових корінців і виглядає рунистої.

Коріння поглинають поживні речовини, що знаходяться в грунті, не безпосередньо, а за допомогою води. З устьиц на листках рослин випаровується волога і утворюється тиск знизу вгору, яке прагне заповнити пустоти після випарувалася рідини. Мінеральні речовини розчиняються у воді і всмоктуються під дією цього тиску через кореневу систему в рослину. Спочатку вони заповнюють міжклітинний простір, а потім проникають і всередину клітин рослин.

Знаючи про такий спосіб харчування, ми розуміємо важливість своєчасного поливу наших рослин, особливо в період посухи. Адже випаровування в такий період збільшуються і рослинам необхідно "поповнити запаси" речовин, а без поливу і води вони не зможуть цього зробити.

повітряне харчування



Фотосинтез - процес живлення рослин, при якому відбувається переробка неорганічної енергії в органічну. У зелених частинах рослин присутній речовина хлорофіл. Рослини живляться поглинанням з повітря вуглекислого газу. Вуглекислий газ потрапляє в клітини, що містять хлорофіл, і там під дією сонячних променів переробляється в органічні речовини і воду. При цьому відбувається ще один важливий процес - виділення рослинами кисню в навколишнє середовище. Цим вміло користуються екологи, створюючи зелені насадження в місцях із забрудненим повітрям.

Виходячи зі знань про такий тип живлення рослин, ми розуміємо важливість попадання на них сонячного світла. Не дарма, наприклад, прийнято ставити домашні квіти на підвіконня.

Дізнайтеся більше цікавих фактів про життєдіяльність рослин зі статті Як живуть рослини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!