» » » Чому червоніють листя?

Чому червоніють листя?

Чому червоніють листя?

З року в рік з настанням осінніх холодів листя рослин змінюють свій колір. Перш яскраво-зелене листя стають раптом жовтими, помаранчевими або багряними.

Чому так відбувається щоосені, що є причиною цього їх перетворення? У нас є відповідь на це питання.

Чому восени у рослин червоніють листя?

Влітку листя у переважної більшості рослин пофарбовані в той чи інший відтінок зеленого кольору. Зелений колір листю додає міститься в них рослинний пігмент - хлорофіл, за участю якого в листі відбувається процес фотосинтезу. В ході цього процесу в листі під впливом світла з води і вуглекислого газу утворюються різні органічні речовини.

Крім хлорофілу, в зеленому листі містяться і інші рослинні пігменти - ксантофилл - пігмент жовтого кольору, і помаранчевий пігмент каротин. Влітку каротин і ксантофилл в листі непомітні, так як їх колір перекриває зелений колір хлорофілу, що міститься в листі в набагато більшій кількості. Восени ж, коли дерева і кущі починають готуватися до переходу в стан зимового спокою, синтез органічних речовин у них сповільнюється, відповідно, починає поступово руйнуватися і став уже непотрібним хлорофіл.

Коли вміст хлорофілу в листі помітно зменшується в них, нарешті, стають помітними каротин і ксантофилл, перш невидимі через маскувати їх зеленого пігменту. Таким чином восени листя забарвлюється в різні відтінки золотого, помаранчевого і коричневого кольорів.



Листя ж деяких рослин і зовсім набувають неймовірно-красивий багряний колір. Всім відтінкам червоного в своєму осінньому вбранні рослини зобов`язані рослинним гликозидам - антоцианам, які на відміну від каротину і ксантофилла не містяться в листі спочатку. Антоціани, що додають листю червоний або бордовий колір і захищають їх від зайвого сонячного опромінення і переохолодження, починають вироблятися в них лише тоді, коли в листах знижується рівень хлорофілу.

Особливо інтенсивно хлорофіл руйнується на світлі, тому в похмуру і дощову осінь рослини можуть довго залишатися зеленими. Але як тільки починається погожий бабине літо і з-за хмар проглядає сонце, дерева і кущі чудесним чином перетворюються - їх крони за кілька днів фарбуються в золото і багрянець.

Чому листя червоніють влітку?

Іноді листя у рослин червоніють в не положеннями їм від природи час. Таке позаурочний почервоніння листя у культурних рослин, як правило, є наслідком якого-небудь їх захворювання. Крім того, листя можуть червоніти через те, що рослинам не вистачає певних мінеральних речовин. Так, наприклад, у садової суниці серед літа повністю червоніють листя тільки тому, що грунт під нею має занадто високу кислотність, а у груші почервоніння листя на верхівці може бути викликано нестачею в землі фосфору.

У винограду листя можуть червоніти за двома абсолютно різних причин. Перша з них - це недолік калію в грунті, а друга - поразка листя сумчастих грибком Pseudopeziza tracheiphila Muller-Thurgau. Тому в кожному окремому випадку лікувати рослини з передчасно почервонілими листям потрібно відповідно до причини, що викликала це почервоніння.

Також вам може бути цікава стаття Чому жовтіє листя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!