» » » Чому сохнуть листя?

Чому сохнуть листя?

Чому сохнуть листя?

Кожна пора року по-своєму прекрасно. Особливо прекрасна золота осінь, незважаючи на те, що, за словами поета, є досить похмурою часом.

Але в цей час як ніколи можна виявити безліч опалого підсушених листя клена або берези, осики або тополі. А чому сохнуть і обпадають листя?

Причини висихання листя

Сезонна причина і відсутність харчування

Варто зауважити, що опадання і висихання листя по осені - це природний процес. Він пов`язаний з тим, що в період скорочення світлового дня і зниження температур рослини втрачають багато вологи і корисних речовин. При таких умовах нормальний обмін речовин у рослини порушується, воно вже не здатне транспортувати поживні речовини в усі свої елементи, і, не отримавши харчування, листя засихають і опадають. Рослина - живий організм, а тому все тут відбувається, як у людини: подібно до того як людина вмирає без харчування, так і рослини, не отримавши цілющої вологи і необхідних мікроелементів, марніють і в`януть, скидаючи листя.

Життєдіяльність інших організмів

Але є й інші причини висихання листя у рослин. Ці причини пов`язані з життєдіяльністю різних організмів. Так, деякі комахи можуть поїдати пагони рослини, внаслідок чого у рослини можуть виникнути пошкодження, і воно може захворіти, а в підсумку і зовсім загинути. В якійсь мірі це схоже на боротьбу за виживання, де рослини виконують роль корми і тим самим є постачальником їжі для різних тварин і комах.

Якщо ви помітили, що ваше кімнатна рослина ні з того ні з сього скидає листя, можливо, причина криється саме у шкідників. В даному випадку необхідно придбати засоби від шкідників і обробити рослина.

Екстремальні природні умови



Природа також може внести позапланові зміни в життя рослин, наприклад, раптово вибухнула снігопадом або аномально спекотною температурою. Такі різкі коливання в звичному способі життя рослин можуть призводити до плачевних наслідків, в тому числі і висихання листя. Але це може бути тільки малою втратою. Іноді критичні температурні перепади можуть приводити і до повної їх загибелі.

Повертаючись до теми боротьби за виживання, варто відзначити непрямі впливу, що призводять до висихання листя. Різні пошкодження рослин різної природи: будь то вплив людини, іншої рослини або тварини, стихійне лихо тощо - Можуть впливати на висихання рослин. Пошкоджуючи будь-якої життєво важливий орган рослини, ми наносимо йому шкоди, в тому числі і для процесу обміну речовин. В результаті цього водний обмін може бути повністю або частково порушений, і, таким чином, листя сохне.

штучні причини

Відірваний від рослини лист засихає вже через кілька годин, бо до нього не надходить харчування. Нерідко так засушують для гербарію листя в книгах, повністю позбавивши лист можливості отримувати вологу. Правда, як би красиво потім ні виглядали виконані картини, варто пам`ятати про те, що колись цей лист ріс на дереві, а, зірвавши його, ми в якійсь мірі позбавили рослина органу, а лист - життя.

Таким чином, існує безліч причин, за якими можуть висихати листя.

Також вам можуть бути корисні статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!