» » » Чому листя зелене?

Чому листя зелене?

Чому листя зелене?

Світ рослинності, який нас оточує, дуже красивий і різноманітний. Навколо, особливо влітку, людей оточує зелений колір - це велика кількість свіжої трави, красиві пишні дерева та кущі.

Багато хто знає, що рослинність забезпечує нас киснем, але чому листя зелене, може бути відомо не всім.

Звідки зелений колір?

Свій яскравий зовнішній вигляд жива рослинність набуває навесні і зберігає протягом усього літа. Дізнатися, чому листя у рослин зелені, допомагають знання з біології.

Рослинна клітина складається з хлоропластів (якщо ви подивіться на лист рослини під мікроскопом, то відразу ж побачите їх), а хлоропласти, в свою чергу, містять хлорофіли - пігменти зеленого кольору. Вони беруть участь в найважливішому процесі фотосинтезу, який забезпечує дихання, зростання і харчування рослини (якщо ви призабули явище фотосинтезу, можна прочитати про нього в статті Що таке фотосинтез).



Коли промінь сонця падає на лист, хлорофіл відображає зелений колір, а інші кольори сонячного спектра поглинає.

Варто зазначити, що колір на листку може бути різної насиченості. Яскраві кольори свідчать про великому скупченні хлорофілу, тьмяні - про незначне. У листі також є інші пігменти.

З настанням осені сонячного світла стає все менше, тому хлорофіл, так би мовити, втрачає свою колишню силу, і лист змінює колір, так як в ньому превалюють інші пігменти. Ось чому ми можемо милуватися приємним зеленим кольором навесні і влітку, а восени спостерігати за різкою зміною відтінків на яскравий жовтий і гарячий червоний. Про зміну кольору листя докладніше читайте в статті Чому жовтіє листя.

Ну, а додаткові роз`яснення ви знайдете в статті Чому рослини зелені.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!