» » » Як відбувається фотосинтез?

Як відбувається фотосинтез?

Як відбувається фотосинтез?

Будь-зелений листочок - це мініатюрна фабрика поживних речовин і кисню, який необхідний тваринам і людині для нормальної життєдіяльності. Процес вироблення даних речовин з води і вуглекислоти з атмосфери називають фотосинтезом. Фотосинтез - це дуже складний хімічний процес, який відбувається за участю світла. Звичайно ж, всім цікаво як відбувається фотосинтез. Сам процес складається з двох етапів: перший - це поглинання квантів світла, а другий - використання їх енергії в різних хімічних реакціях.

Як відбувається процес фотосинтезу

Рослина поглинає світло за допомогою зеленого речовини, яке називається хлорофіл. Хлорофіл міститься в хлоропластах, які знаходяться в стеблах або плодах. Особливо велика їх кількість в листі, тому що через свою дуже плоскою структури листок може притягнути багато світла, відповідно, отримати набагато більше енергії для процесу фотосинтезу.

Після поглинання хлорофіл знаходиться в збудженому стані і передає енергію іншим молекулам організму рослини, особливо, тим, які безпосередньо беруть участь у фотосинтезі. Другий етап процесу фотосинтезу проходить вже без обов`язкової участі світла і полягає в отриманні хімічного зв`язку з участю вуглекислого газу, одержуваного з повітря і води. На даній стадії синтезуються різні дуже корисні для життєдіяльності речовини, такі як крохмаль і глюкоза.

Ці органічні речовини використовують самі рослини для харчування різних його частин, а також для підтримки нормальної життєдіяльності. Крім того, ці речовини також отримують і тварини, харчуючись рослинами. Люди теж отримують ці речовини, вживаючи в їжу продукти тваринного і рослинного походження.

Умови для фотосинтезу



Фотосинтез може відбуватися як під дією штучного світла, так і сонячного. Як правило, на природі рослини інтенсивно «працюють» у весняно-літній період, коли необхідного сонячного світла багато. Восени світла менше, день коротшає, листя спочатку жовтіють, а потім опадають. Але варто з`явитися весняному теплому сонцю, як зелене листя знову з`являється і зелені «фабрики» знову відновлять свою роботу, щоб давати кисень, такий необхідний для життя, а також безліч інших поживних речовин.

Де відбувається фотосинтез

В основному фотосинтез, як процес, відбувається, як це вже було сказано, в листі рослин, тому що вони здатні прийняти на себе більше сонячного світла, який дуже необхідний для процесу фотосинтезу.

Як підсумок можна сказати те, що процес фотосинтезу є невід`ємною частиною життєдіяльності рослин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!