» » » Звідки береться кисень?

Звідки береться кисень?

Звідки береться кисень?

Кожен день ми з вами дихаємо киснем. Кисень необхідний для підтримки життя на Землі. Детальніше про кисень ви дізнаєтеся з нашої статті Яка речовина кисень. Він також є найбільш поширеним в природі елементом. Нестача кисню веде до різних захворювань, наприклад, до гіпоксії (докладніше читайте в статті Що таке гіпоксія).

Сьогодні ми докладніше поговоримо про те, звідки береться кисень.

фотосинтез

Як відомо, кисень виробляється зеленими рослинами в процесі фотосинтезу. Фотосинтез відбувається саме в зелених частинах рослини, де найбільше пігменту хлорофілу. Для того щоб відбувся фотосинтез, необхідна наявність двох елементів: сонячної енергії і води. Використовуючи енергію сонця, рослина поглинає з повітря вуглекислий газ, і під дією енергії сонця цей газ вступає в реакцію з водою, яке рослина поглинає корінням із землі. Продуктами фотосинтезу є вуглеводи, якими харчуються самі рослини, і так необхідний нам кисень. Встановлено, що рослини виділяють приблизно 6 тонн кисню на тонну речовини, витраченого на дихання.

Можна скласти таку формулу фотосинтезу: вода + вуглекислий газ + сонячна енергія = вуглеводи + кисень.

Однак неправильно думати, що лише наземні рослини виділяють кисень. Насправді, левову частку кисню (більше 80%) виділяють водорості в морях і океанах. Ці синьо-зелені водорості або фітопланктон постачають кисень в атмосферу Землі крізь товщу води. Саме тому правильніше називати океани і моря "легкими нашої планети".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!