» » » Що таке оксиди?

Що таке оксиди?

Що таке оксиди?

Якщо ви в школі не захоплювалися хімією, ви навряд чи з ходу згадайте, що таке оксиди і яка їхня роль у навколишньому середовищі. Насправді це досить поширений тип з`єднання, який найбільш часто в навколишньому середовищі зустрічається в формі води, іржі, вуглекислого газу і піску. Також до оксидів належать мінерали - вид гірських порід, що має кристалічну будову.

визначення

Оксиди - це хімічні сполуки, у формулі яких міститься як мінімум один атом кисню і атоми інших хімічних елементів. Оксиди металів, як правило, містять аніони кисню в ступені окислення -2. Значна частина Земної кори складається з твердих оксидів, які виникли в процесі окислення елементів киснем з повітря або води. В процесі спалення вуглеводню утворюється два основних оксиду вуглецю: монооксид вуглецю (чадний газ, СО) і діоксид вуглецю (вуглекислий газ, CO2).

Класифікація оксидів



Всі оксиди прийнято ділити на дві великі групи:

  • солеобразующіе оксиди;
  • несолеобразующіе оксиди.

Солеобразующіе оксиди - хімічні речовини, в яких крім кисню містяться елементи металів і неметалів, які утворюють кислоти при контакті з водою, а з`єднуючись з підставами - солі.



Солеобразующіе оксиди в свою чергу поділяються на:

  • основні оксиди, в яких при окисленні другий елемент (1, 2 і іноді 3-валентний метал) стає катіоном (Li2O, Na2O, K2O, CuO, Ag2O, MgO, CaО, SrO, BaO, HgO, MnО, CrO, NiО, Fr2O, Cs2O, Rb2O, FeO);
  • кислотні оксиди, в яких при утворенні солі другий елемент приєднується до негативно зарядженого атому кисню (CO2, SO2, SO3, SiO2, P2O5, CrO3, Mn2O7, NO2, Cl2O5, Cl2O3);
  • амфотерні оксиди, в яких другий елемент (3 і 4-валентні метали або такі винятки, як оксид цинку, оксид берилію, оксид олова і оксид свинцю) може стати як катіоном, так і приєднатися до аниону (ZnO, Cr2O3, Al2O3, SnO, SnO2, PbO, PbO2, TiO2, MnO2, Fe2O3, BeO).

Несолеобразующіе оксиди не виявляють ні кислотних, ні основних, ні амфотерних властивостей і, як випливає з назви, не утворюють солей (CO, NO, NO2, (FeFe2) O4).

властивості оксидів

  1. Атоми кисню в оксидах мають високу хімічну активність. Завдяки тому, що атом кисню завжди заряджений негативно, він утворює стійкі хімічні зв`язки практично з усіма елементами, що обумовлює широке різноманіття оксидів.
  2. Благородні метали, такі як золото і платина, цінуються через те, що вони не окислюються природним шляхом. Корозія металів утворюється в результаті гідролізу або окислення киснем. Поєднання води і кисню лише прискорює швидкість реакції.
  3. У присутності води і кисню (або просто повітря) реакція окислення деяких елементів, наприклад, натрію, відбувається стрімко і може бути небезпечна для людини.
  4. Оксиди створюють захисну оксидну плівку на поверхні. Як приклад можна привести алюмінієву фольгу, яка завдяки покриттю з тонкої плівки оксиду алюмінію, піддається корозії значно повільніше.
  5. Оксиди більшості металів мають полімерну структуру, завдяки чому не руйнуються під дією розчинників.
  6. Оксиди розчиняються під дією кислот і підстав. Оксиди, які можуть реагувати як з кислотами, так і з підставами, називаються амфотерними. Метали, як правило, утворюють основні оксиди, неметали - кислотні оксиди, а амфотерні оксиди виходять з лужних металів (металоїди).
  7. Кількість оксиду металу може скоротитися під дією деяких органічних сполук. Такі окислювально-відновні реакції лежать в основі багатьох важливих хімічних трансформацій, таких як детоксикація препаратів під впливом P450 ензимів і виробництво етиленоксиду, з якого потім виробляють антифриз.

Тим, хто захоплюється хімією, будуть цікаві також наступні статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!