» » » Що таке валентність?

Що таке валентність?

Що таке валентність?

Часто люди чують слово «валентність», не до кінця розуміючи, що це таке. Так що таке валентність? Валентність - один з термінів, які вживаються в хімічному будову. Валентність, по суті, визначає можливість атома утворювати хімічні зв`язки. Кількісно валентність - це число зв`язків, в яких бере участь атом.

Що таке валентність елемента

Валентність - це показник здатності атома приєднати інші атоми, утворивши з ними, усередині молекули, хімічні зв`язки. Число зв`язків атома дорівнює числу його неспарених електронів. Ці зв`язки називають ковалентними.

Неспарених електронів - це вільний електрон на зовнішній оболонці атома, який з`єднується в пари з зовнішнім електроном іншого атома. Кожна пара таких електронів називається «електронної», а кожен з електронів - валентним. Так визначення слова «валентність» - це кількість електронних пар, за допомогою яких один атом пов`язаний з іншим атомом.

Валентність схематично можна зобразити в структурних хімічних формулах. Коли це не потрібно, використовують прості формули, де валентність не вказана.



Максимальна валентність хімічних елементів з однієї групи періодичної системи Менделєєва дорівнює порядковому номеру цієї групи. Атоми одного і того ж елемента можуть мати різну валентність в різних хімічних сполуках. Полярність ковалентних зв`язків, які утворюються, при цьому не враховується. Ось чому валентність не має знака. Також валентність не може бути від`ємною величиною і дорівнювати нулю.

Число двовалентних атомів кисню або одновалентних атомів водню прийнято вважати кількісною мірою хімічного елемента. Але, коли необхідно визначити валентність, можна скористатися і іншими елементами, валентність яких достовірно відома. Визначити валентність хімічних елементів Ви можете, прочитавши нашу статтю «Як визначити валентність?».

Іноді поняття «валентність» прирівнюють до поняття «ступінь окислення», але це не так, хоча іноді ці показники дійсно збігаються. Ступінь окислення - це формальний термін, який позначає можливий заряд, який би атом отримав, якщо його електронні пари перейшли б до більш електрично негативним атомам. Тут ступінь окислення може мати якийсь знак і виражена в одиницях заряду. Цей термін поширений в неорганічної хімії, адже в неорганічних сполуках важко судити про валентності. І, навпаки, в органічної хімії використовують валентність, тому що молекулярну будову має більшість органічних сполук.

Тепер Ви знаєте, що таке валентність хімічних елементів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!