» » » Правило марковникова

Правило марковникова

правило Марковникова

В.В. Марковников присвятив багато років вивченню хімічних властивостей алкенів, тобто гомологів етилену. Їм досвідченим шляхом (емпірично) був встановлений механізм протікання реакцій гідратації і гідрогалогенірованіе несиметричних гомологів етилену. В даний час правило Марковникова звучить так: при приєднання до несиметричним алкенам молекул складних речовин з умовною формулою НХ (де Х - це атом I, Br, Cl, F або гідроксильна група ОН) атом водню стає до найбільш гідрогенізовані (який містить найбільше атомів водню) атома вуглецю при подвійному зв`язку, а Х - до найменш гідрогенізовані.

Правило Марковникова: приклади

Для того щоб вам став зрозуміліше сенс правила Марковникова давайте розглянемо його на конкретних прикладах.

CH3-CH = CH2 + HCl ==== CH3-CHCl-CH3

В даній реакції відбувається приєднання до пропеніл хлороводню з утворенням 2-хлор пропану. Як ви бачите в ході цієї реакції, стався розрив подвійного зв`язку і хлор приєднався до менш гідрогенізовані атому вуглецю, тобто до того у якого є менше водневих зв`язків, а водень відповідно до більш гідрогенізірованному.Аналогічним чином буде протеать і реакція гидротации, тобто приєднання молекул води.

Винятки з правила Марковникова



У деяких випадках реакція приєднання протікає проти правила Марковникова. Наприклад, в разі якщо в реакцію вступають з`єднання, у яких атом вуглецю у подвійному зв`язку має пов`язану зв`язок з електронегативної угрупованням, що зволікає на себе частково електронну щільність.

Приєднання проти правила Марковникова буде спостерігатися і в хімічних реакціях з радикальним механізмом. Прикладом такої реакції є приєднання бромоводорода до олефінам. Ця реакція протікає в присутності перекису і називається ще ефектом Харіш. Розглянемо цю реакцію докладніше: під впливом перекису з бромоводорода виділяється атомарний бром, який і є активною атакуючої часткою. Дана реакція має вільно радикальний механізм і протікає в напрямку освіти найбільш стабільних вторинних радикалів.

При цьому реакції за правилом Марковникова протікають з меншими енергетичними затратами, ніж приєднання йде проти цього правила.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!