» » » Як отримати натрій?

Як отримати натрій?

Як отримати натрій?

Натрій є лужний метал. Його хімічна активність найвища серед всіх інших металів таблиці Менделєєва. Саме тому багато хімічних завдання засновані на властивостях цього елемента, а також його отриманні.

Як отримати натрій: формула

Раніше натрій отримували відновленням карбонату натрію. Для цього в залізну ємність щільно укладали вугілля і карбонат натрію. Після цього виробляли нагрів суміші до 1000 градусів:

Na2CO3 + 2C -> 2Na + 3 CO

В даний час промисловістю використовується інший спосіб отримання металевого натрію. Для цього здійснюється електроліз розплаву хлориду натрію.

2NaCl -> 2Na + Cl2  

Для отримання розплаву кристали хлориду натрію необхідно нагріти до 500 - 600 градусів.

Багато людей цікавляться, як можна отримати натрій в домашніх умовах. Як ви бачите це можливо, якщо ви зможете досягти температури плавлення кухонної солі (хлорид натрію). Після цього опустіть в розплав два графітових електрода і підключіть їх до джерела прямого електричного струму.

Як отримати гідроксид натрію

Натрій дуже бурхливо реагує з водою з утворенням гідроксиду натрію, виділенням водню і великим виділенням тепла. Натрій вступає навіть у реакцію з водяними парами повітря, тому металевий натрій зберігають під шаром рідкого парафіну або гасу.

2Na + 2H2O = 2NaOH + Н2

Гідроксид натрію широко використовується в промисловості і побуті. Це з`єднання має й інші назви: їдкий натр, їдкий луг, каустик, технічна або каустична сода.

Як отримати оксид натрію

Натрій легко окислюється киснем повітря (тому металевий натрій зберігають під шаром гасу) з утворенням оксиду натрію:



4Na + O2 = 2Na2O

Багато учні вважають, що отримати оксид натрію, можна шляхом реакції горіння натрію у кисні. Але це не вірно. Натрій при горінні настільки активно взаємодіє з киснем, що замість оксиду, утворюється пероксид натрію:

2Na + O2 = Na2O2

Як отримати ацетат натрію

Отримати ацетат натрію можна за допомогою проведення реакції нейтралізації бікарбонату натрію оцтовою кислотою:

CH3COOH + NaHCO3 = CH3COONa + H2O + CO2

Ця хімічна реакція добре знайома господаркам, при випічці різних виробів з тіста вони часто вдаються до її проведення.

Якщо необхідно отримати ацетат натрію в кристалічній формі, то отриманий в ході реакції розчин випарюють.

Таким чином, отримати ацетат натрію в домашніх умовах дуже просто. Але ще простіше зайти і купити його в магазині, що торгує хімічними речовинами, тому що варто ця речовина дуже дешево, і возитися з його самостійним виготовленням навряд чи варто.

Хлорид натрію: як отримати

Отримати хлорид натрію можна проведенням реакції нейтралізації соляної кислоти карбонатом натрію. В ході реакції утворюється розчин хлориду натрію в воді і виділяється вуглекислий газ. При необхідності отримання кристалічного хлориду натрію отриманий в ході реакції розчин піддати випаровуванню.

Na2CO3 + HCl = NaCl + H2O + CO2

Під назвою хлориду натрію ховається добре нам всім знайома кухонна сіль.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!