» » » Як отримати кальцій?

Як отримати кальцій?

Як отримати кальцій?

Кальцій є типовим лужноземельний метал, що володіє вираженими металевими властивостями. Саме тому багато хімічних завдання побудовані на способах його отримання, а також хімічні властивості.

Як отримати кальцій

Металевий кальцій можна отримати двома способами:

  1. Електролізом розплаву хлориду кальцію: CaCl2 = Ca + Cl2
  2. Алюмінотермічне відновлення кальцію з його оксиду (CaO). Рівняння цієї реакції виглядає так: 4CaO + 2Al -> CaAl2O4 + Ca

Металевий кальцій слід зберігати під шаром парафіну або гасу, тому що цей елемент дуже активний хімічно і може вступати в мимовільні реакції з водяною парою і киснем повітря.

Як отримати карбонат кальцію

Під хімічним назвою карбонату кальцію ховаються всім відомі речовини: крейда і мармур. Ця хімічна реакція добре знайома нам всім. Вона виникає в момент кип`ятіння води в чайнику і освіти накипу - карбонату кальцію.

У воді завжди містяться різні солі, в тому числі і гідрокарбонат кальцію. При нагріванні або випаровуванні води (що спостерігається в природних умовах) він розкладається і утворюється карбонат кальцію:

Ca (HCO3)2 -> CaCO3 + H2CO3 -> CaCO3 + H2O + CO2

Саме завдяки цій реакції, освіти карбонату кальцію з його гідрокарбонату, в печерах виникають дивовижні за своєю формою колони і звисають зі стелі бурульки, звані сталактитів і сталагмітів.

Як отримати карбід кальцію

Карбід кальцію використовується при проведенні зварювальних робіт. Його отримують в промислових умовах з карбонату кальцію, шляхом нагрівання останнього в спеціальній печі до півтори тисячі градусів. При цьому із зони реакції повинні відводитися утворюються в ході неї діоксид (вуглекислий газ) і оксид (чадний газ) вуглецю.

CaCO3 + 3C = CaC3 + CO2 + CO

У лабораторних умовах для отримання карбіду кальцію потрібна спеціальна пальник і тигель, виготовлений з особливих марок жароміцного скла. Ну а в домашніх умовах отримати карбід кальцію неможливо.

Як отримати оксид кальцію



Кальцій - дуже активний метал, який легко вступає в реакцію з киснем. В результаті такої реакції утворюється оксид кальцію:

2Са + Про2 -> 2СаО

Фактично це реакція горіння, при цьому полум`я забарвлюється в оранжево-червоний колір.

Як отримати хлорид кальцію

Кальцій може реагувати з хлором в звичайних умовах, утворюючи хлорид кальцію:

Са + Cl2 -> CaCl2

Хлорид кальцію широко використовується в промисловості і медицині.

Як отримати гідроксид кальцію

Якщо ми подивимося на ряд стандартних потенціалів металів, то зауважимо, що по відношенню до водню кальцій варто лівіше, а, отже, цей метал буде вільно реагувати з водою навіть при звичайних умовах з утворенням гідроксиду кальцію:

Ca + 2Н2Про -> Ca (ОН)2 + Н2 +Q

Дана реакція протікає з виділенням великої кількості тепла, але загоряння, на відміну від реакції лужних металів з водою, не виникає.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!