» » » Як отримати бензол?

Як отримати бензол?

Як отримати бензол?

Дана стаття присвячена тому, як отримати бензол. Однак, перш ніж приступити до розгляду цього питання, розберемося, що ж це за речовина і в яких цілях вона використовується.

опис

Бензол - це яскравий представник ароматичних вуглеводнів. Дана речовина являє собою безбарвну рідину, яка має специфічний запах і не розчиняється у воді. Сфера використання бензолу достатня широка. Він застосовується для виробництва вибухових речовин, пластмаси, лікарських засобів, синтетичних волокон, а також різних засобів для боротьби зі шкідливими комахами. Бензол також володіє чудовими консервуючими властивостями. Так, наприклад, брусниця, що має в своєму складі бензойну кислоту, чудово зберігається протягом тривалого часу без цукру.

отримання бензолу



Відразу хотілося б відзначити, що отримати бензол в домашніх умовах досить складно, якщо не сказати більше. Для отримання цієї речовини необхідно мати в арсеналі спеціальне лабораторне обладнання. Тепер поговоримо безпосередньо про способи отримання речовини.

  1. Одними з найбільш важливих джерел, використовуваних для отримання ароматичних вуглеводнів, вважаються газ і кам`яновугільна смола. Ці речовини утворюються, як правило, при перегонці нафти або ж під час коксування вугілля. Ще в далекому 1922 році російські вчені Казанський і Зелінський знайшли спосіб, як з ацетилену отримати бензол. Вони пропускали ацетилен, розігрітий до температури 450 градусів, над звичайним активованим вугіллям. Зелінський також описав, як отримати бензол з циклогексану - речовини, що утворюється при переробці певних сортів нафти. Однак через деякий час вчені довели, що отримання бензолу можливо при використанні інших каталізаторів при більш м`яких умовах.
  2. Бензол також можна отримати і з гексану. Щоб відповісти на питання, як з гексану отримати бензол, потрібно зробити так звану ароматизацію гексана. В ході цієї хімічної реакції, молекули гексана перетворюються з лінійних в замкнуті з попутним відділенням атомів водню. Однак для виробництва даної реакції необхідно створити умови високої температури (близько 600 градусів) і тиску. Також, для здійснення подібного перетворення, використовуються алюмінієві або хромові каталізатори з нанесеним на них тонким шаром платини.
  3. Однак ароматизация гексана не єдиний спосіб отримати бензол. Як з метану отримати бензол? Давайте разом розберемося. З метану в чистому вигляді, бензол отримати не вдасться, однак, зі сформованої ситуації є вихід. Метан можна розігріти до 1500 градусів, а потім різко охолодити до температури в 20 градусів. Таким чином, з метану вийде ацетилен. А потім вже з ацетилену, можна отримати бензол зазначеним вище способом.

Отже, ми розібралися, як отримати бензол. Виходячи з викладених вище матеріалів, можна зробити висновок, що отримання цього продукту є досить трудомісткий процес, який неможливий без створення лабораторних умов.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!