» » » Як отримати вуглець?

Як отримати вуглець?

Як отримати вуглець?

Під вуглецем мається на увазі хімічний елемент, з неметалевими властивостями. Він позначається літерою С та вважається хімічним елементом четвертої групи другого періоду в періодичній системі Менделєєва. Його порядковий номер 6, а атомна маса становить 12,0107. Сьогодні відомо кілька видів модифікацій вуглецю. Алмаз, графіт є вуглецем, при цьому розрізняються вони будовою своєї кристалічної решітки. Існують також фуллерен, карбін і менш відомий лонсдейліт, який був знайдений в метеоритах, які впали на землю. У дуже великих кількостях вуглець також міститься в кам`яному вугіллі, які використовуються в якості палива. Також з нього виробляються вугільні електроди для промислових печей і т.п.

Промислові способи виготовлення вуглецю

Існує сьогодні чотири найбільш поширених способів отримання технічного вуглецю. В їх основі лежить термоокислювальне розкладання газоподібних і рідких вуглеводнів. Однак, в залежності від використовуваного сировини, розрізняють: пічної, ламповий, термічний і канальний способи. Крім промислових способів існує декілька способів, при яких також можна отримати вуглець.

Відмінним способом отримання вуглецю в домашніх умовах вважається виготовлення сполуки вуглецю за допомогою цукру. Для даного експерименту вам знадобиться концентрат сірчаної кислоти, рукавички, цукор, вода і сірчана кислота.

  • Перед тим, як отримати вуглець, потрібно взяти скляну колбу.
  • Далі насипте в неї трохи цукру.
  • Після цього налийте в цю ж колбу воду. Кількість води має на два сантиметри перевищувати рівень цукру.
  • Далі слід бути дуже акуратним, так як справа вам доведеться мати з сірчаною кислотою.
  • Візьміть концентровану сірчану кислоту, далі обережно невеликими краплями додайте її в цю ж колбу з цукром. Через деякий час в колбі буде утворений чистий вуглець.


Також існує ще один спосіб при використанні гуми:

  • Візьміть металеву ємність, яка додатково має плотнозакривающуюся кришку і газовідвідну трубку.
  • Далі занурте в цю ємність шматок гуми.
  • Після цього потрібно поставити ємність на газовий пальник.
  • Кінець газовідвідної трубки потрібно буде опустити в банку. Під час нагрівання без повітря, гума не буде горіти, вона буде розкладатися, при цьому з газовідвідної трубки виходити будуть гази (метан, рідкі вуглеводні).
  • Через деякий час у вас на дні ємності повинен залишитися вуглець. Формула даного з`єднання буде містити в собі велику кількість С, тобто вуглецю.

Більш простим способом вважається отримання оксиду вуглецю. Зауважимо, що перед тим, як отримати оксид вуглецю потрібно мати простий етилен. При його згорянні (C2H4+3O2= 2CO2+2H2O) ви отримаєте оксид вуглецю і воду.

Зверніть увагу: При роботі з кислотою ви повинні вживати заходів обережності (надягати рукавички і окуляри). Під час термічного розкладання гуми даний експеримент потрібно проводити тільки на відкритому повітрі або в провітрюваному приміщенні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!