» » » Чим відрізняються атоми?

Чим відрізняються атоми?

Чим відрізняються атоми?
Чим відрізняються атоми?

У перекладі «атом» означає неподільний. Названий він так тому, що довгий час його вважали найменшою частиною речовини. Але подальший розвиток науки показало, що це не так. Отже, давайте розберемося, з чого складається атом і чим відрізняються атоми різних елементів.

будова атома

На сьогоднішній день науці відомо 126 видів хімічних елементів. Загальний план будови їх атомів однаковий. Кожен з них має ядро, що складається з протонів і нейтронів, навколо якого обертаються електрони. Електрони - це негативно заряджені частинки. При їх обертанні навколо ядра утворюється електронне хмара.

Протони - це позитивно заряджені частинки. У стані спокою в атомі міститься однакова кількість протонів і електронів, тому такий хімічний елемент не має електричного заряду. Однак, в процесі реакцій він може віддавати електрон іншим елементам, перетворюючись в позитивно заряджену частинку, або забирати їх, стаючи негативно зарядженою часткою. Нейтрони ніякого заряду не несуть, але впливають на масу елемента. Для протонів і нейтронів придумано об`єднує назву - нуклони.

Атоми різних елементів



Атоми різних елементів відрізняються один від одного кількістю протонів в ядрі. Кількість електронів може змінюватися, а протонів - ніколи. Скільки протонів міститься в ядрі, можна дізнатися за порядковим номером елемента в періодичній системі Менделєєва. У водню (№1) в стані спокою 1 електрон і 1 протон, у літію атоми(№3) - 3 електрона і 3 протона, у вуглецю (№6) - 6 електронів і 6 протонів.

Оскільки кількість протонів у різних атомів різний, маси у них теж відрізняються. Маса елемента в основному формується протонами і нейтронами, адже вага електронів мізерно малий. Але навіть у атомів одного і того ж елемента вага може відрізнятися через різної кількості нейтронів в ядрі. Атоми, у яких кількість нейтронів відрізняється від кількості протонів, називають ізотопами. Наприклад, в природі існують атоми вуглецю С12 (6 протонів і 6 нейтронів), С13 (6 протонів і 7 нейтронів) та інші різновиди з вмістом нейтронів від 2 до 16.

Якщо вам необхідно дізнатися про поняття валентності, читайте про це в статті Що таке валентність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!