» » » Як знайти кількість речовини?

Як знайти кількість речовини?

Як знайти кількість речовини?

На уроках хімії в школі вчать вирішувати різні завдання, популярними серед яких є завдання на обчислення кількості речовини. Однак зрозуміти цей матеріал непросто, тому якщо вам необхідно дізнатися, як знайти кількість речовини, ми допоможемо вам в цьому розібратися. Отже, розглянемо все по порядку.

Що таке кількість речовини?

Кількість речовини - це величина, яка характеризує кількість структурних однотипних одиниць речовини. Структурними одиницями можуть виступати різні частки: молекули, атоми, іони, електрони. Вимірюється кількість речовини в спеціальній одиниці - моль. Розрахунок в структурних одиницях дуже незручний, тому що навіть невелика кількість речовини містить в собі дуже багато таких елементів, саме тому і була придумана спеціальна одиниця вимірювання, яка, як ми вже знаємо, називається моль. 1 моль містить в собі певну кількість одиниць речовини, називається воно числом Авогадро (постійної Авогадро). Постійна Авогадро: NA = 6,022 141 79 (30) · 1023 моль-1.

Одиниця виміру моль дуже зручна і широко застосовується у фізиці і хімії, особливо коли важливо детально з`ясувати кількість речовини, аж до мікроскопічного стану. Наприклад, при описі хімічних реакцій зручніше і точніше використовувати кількість речовини. Це електроліз, термодинаміка, різні хімічні реакції, рівняння з ідеальним газом і т. Д.

Точне обчислення кількості речовини необхідно, наприклад, для хімічних реакцій за участю газів. Ось чому дуже важливим є питання про те, як знайти кількість речовини газу. Нижче ми розглянемо це питання, коли наведемо формулу розрахунку речовини газу.

Хімія: як знайти кількість речовини

Для обчислення кількості речовини користуються такою формулою: n = m / M.

  • n - кількість речовини
  • m - маса речовини
  • M - молярна маса речовини


Молярна маса являє собою ту масу речовини, яка припадає на один моль речовини. Молярна маса дорівнює добутку молекулярної маси на число Авогадро.

Що стосується газоподібних речовин, то кількість газу можна визначити за обсягом: n = V / Vm

  • n - кількість речовини
  • V - об`єм газу в нормальних умовах
  • Vm - молярний об`єм газу при нормальних умовах (дорівнює 22,4 л / моль).

Об`єднуючи розглянуті дані, отримуємо формулу, яка містить в собі всі розрахунки:

n = m / M = V / Vm = N / NA

Приклади того, як знайти кількість речовини, ви можете подивитися тут. Як бачите, розрахувати кількість речовини не так складно, головне - це правильно визначити масу речовини або його обсяг (для газів), а після цього обчислити по запропонованим формулами, розділивши на постійні дані (кожне речовина має постійну молярну масу або постійний молярний об`єм).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!