» » » Як знайти масу речовини?

Як знайти масу речовини?

Як знайти масу речовини?

У хімії ніяк не обійтися без маси речовин. Адже це один з найважливіших параметрів хімічного елемента. Про те, як знайти масу речовини різними способами, ми розповімо Вам в цій статті.

В першу чергу, необхідно знайти потрібний елемент, скориставшись таблицею Менделєєва, яку можна завантажити в Інтернеті або купити. Дробові числа під знаком елементу - це його атомна маса. Її потрібно помножити на індекс. Індекс же показує, яка кількість молекул елемента міститься в даній речовині.

  1. Коли Ви маєте складна речовина, то потрібно помножити атомну масу кожного елемента речовини на його індекс. Тепер необхідно скласти отримані Вами атомні маси. Вимірюється така маса в одиницях грам / моль (г / моль). Як знайти молярну масу речовини, ми покажемо на прикладі обчислення молекулярної маси сірчаної кислоти і води:

    H2SO4 = (H) * 2 + (S) + (O) * 4 = 1 * 2 + 32 + 16 * 4 = 98г / моль;

    Н2О = (H) * 2 + (O) = 1 * 2 + 16 = 18г / моль.

    Молярна маса простих речовин, які складаються з одного елемента, розраховується таїмо же способом.

  2. Можна обчислити молекулярну масу по існуючій таблиці молекулярних мас, яку можна завантажити в мережі Інтернет або придбати в книжковому магазині
  3. Можна розрахувати молярну масу за допомогою формул і прирівняти її до молекулярної масі. Одиниці виміру при цьому необхідно змінити з «г / моль» на «а.е.м.».

    Коли, наприклад, Вам відомі обсяг, тиск, маса і температура за шкалою Кельвіна (якщо Цельсія, то необхідно перевести), то дізнатися, як знайти молекулярну масу речовини можна, скориставшись рівнянням Менделєєва-Клайперона:

    M = (m * R * T) / (P * V),



    де R - це універсальна газова постійна- M - це молекулярна (молярна маса), а.е.м.

  4. Вирахувати молярну масу можна за допомогою формули:

    M = m / n,

    де n - це кількість речовини-m - це маса даної речовини. Тут потрібно висловити кількість речовини за допомогою обсягу (n = V / VM) або числа Авогадро (n = N / NA).

  5. Якщо дано значення обсягу газу, то знайти його молекулярну масу можна, взявши герметичний балон з відомим об`ємом і відкачавши з нього повітря. Тепер потрібно зважити балон на вагах. Далі, закачати в нього газ і знову зважити. Різниця мас порожнього балона і балона з газом - це маса потрібного нам газу.
  6. Коли Вам потрібно провести процес кріоскопії, то необхідно вирахувати молекулярну масу по формулі:

    M = P1 * Ek * (1000 / Р2 * tk),

    де P1 - це маса розчиненої речовини, г-P2 - це маса розчинника, г-Ek - це кріоскопічна постійна розчинника, дізнатися яку можна з відповідної таблиці. Ця постійна різна для різних жідкостей- tk - це різниця температур, яку вимірюють за допомогою термометра.

Тепер Ви знаєте, як знайти масу речовини, якщо буде простим або складним, в будь-якому агрегатному стані.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!