» » » Що таке маса?

Що таке маса?

Що таке маса?

Найчастіше в нашому повсякденному житті слово "маса" ми використовуємо як синонім ваги. Якщо ми говоримо про масу тіла, то маємо на увазі саме вагу людини. Дещо рідше ми вживаємо його також в інших значеннях. Насправді це досить широке поняття, визначення якого слід знати кожному. Тому в даній статті ми розповімо, що таке маса і в яких одиницях вона вимірюється.

Маса: визначення

У перекладі з грецької мови "маса" означає "шматок тіста". У своєму основному значенні, яке ми вживаємо найчастіше, слово має на увазі одну з головних величин у фізиці. Спочатку дана фізична величина позначала кількість речовини в об`єкті. До дев`ятнадцятого століття вважалося, що вага і інертність фізичного об`єкта залежали саме від неї.

На сьогоднішній день уявлення значно змінилися, і кількість речовини не є синонімом маси, яка тепер зв`язується з такими поняттями, як імпульс і енергія. Вам буде корисна також наша стаття по темі Як знайти масу речовини.

Слово має також інші значення. Наприклад, масою називають також суміш для приготування чого-небудь (шоколадна маса). Крім того, в розмовній мові можна часто зустріти таке визначення слова, як велика кількість. Наприклад, кажуть "маса людей" або "маса продуктів".

Принцип еквівалентності маси



У природі маса проявляється різними способами. Звичне нам значення маси як синонім ваги проявляється пасивною гравітаційної масою. Вона передає силу, з якою відбувається взаємодія тіла з зовнішніми гравітаційними полями. Вона вимірюється за допомогою зважування і використовується в сьогоднішньої метрології. Активна гравітаційна маса є показником створеного самим тілом гравітаційного поля. Дане поняття відноситься до Закону всесвітнього тяжіння. І, нарешті, інертна маса показує інертність тіла. Про неї можна прочитати у другому законі Ньютона. Важливо додати, що інертна і гравітаційна маси рівні.

Принцип еквівалентності мас розглядає дії равноускоренного руху і гравітації, які ми можемо відчувати на собі щодня. Так, принцип еквівалентності зрозумілим чином можна пояснити на прикладі ліфта.

Напевно кожен при пересуванні на швидкісному ліфті відчував незвичні відчуття щодо зміни власної ваги. Коли ліфт піднімається вгору, здається, ніби тіло стало важким, і навпаки, коли він рушає вниз, створюється враження, що земля йде з-під ніг. Це і є ефект принципу еквівалентності маси. Рухаючись вгору, ліфт знаходить прискорення, що доповнюється прискоренням вільного падіння в неінерціальної системи відліку. Таким чином, вага тіла збільшується. Потім, набравши потрібну швидкість, ліфт приходить до рівномірного руху, в зв`язку з чим вага повертається в звичний стан. Виходить, що прискорення володіє дією, характерним для гравітації.

Масу вимірюють в грамах, кілограмах, центнерах, тоннах і каратах. В американській системі вимірювання застосовуються одиниці фунт, гран, стоун, унція, драхма. У європейській системі заходів використовуються марка, аса, тод, англійська тонна і інші одиниці. Читайте про це докладніше в нашій статті У чому вимірюється маса.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!