» » » Що таке імпульс?

Що таке імпульс?

Що таке імпульс?

Нас оточує дивовижний світ, в якому все залежить від законів фізики. З різними фізичними поняттями ми стикаємося повсюдно: від сили гравітації, що утримує нас на планеті, до особливостей світлового потоку, який ми бачимо. На жаль, нами досить погано вивчені багато аспектів навколишнього світу, але за безліч років існування людства було відкрито і описано маса фізичних особливостей, на яких побудовані всі сучасні технології.

Одним з досить важливих фізичних понять є імпульс. Воно було відкрито в XIV столітті Жаном буріданов і грунтувалося на філософському понятті «імпетус», яке означало наявність у летить каменю певної сили, прямо пропорційною його швидкості.

Що таке імпульс і які властивості він має?

Імпульсом можна назвати кількість руху - це фізична величина, яка має вектор і є способом вимірювання механічного руху будь-якого об`єкта. Напрямок імпульсу завжди збігається з напрямком вектора швидкості. Відповідно до класичної механікою, імпульс можна охарактеризувати як добуток маси тіла на його швидкість.

Імпульс має ряд властивостей:

  • Збереження при взаємодіях, які змінюють тільки певні механічні характеристики системи.
  • Імпульс механічної системи, яка складається з декількох об`єктів, дорівнює сумі імпульсів всіх об`єктів, що входять в систему.
  • Імпульс інваріантний при повороті системи відліку.

При цьому в гідродинаміки замість маси тіла розглядається маса окремої одиниці об`єму, а замість імпульсу використовується вектор щільності імпульсу, відповідний потоку маси. Крім цього, через те, що потоки схильні хаотичним пульсаціям, в основному розглядаються тільки усереднені величини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!