» » » Що таке механіка?

Що таке механіка?

Що таке механіка?

Механіка - це наука про рухомих тілах і про взаємодії між ними під час руху. При цьому увага приділяється тим взаємодій, в результаті яких змінилося рух або відбулася деформація тел. У статті ми розповімо Вам про те, що таке механіка.

Механіка буває квантова, прикладна (технічна) і теоретична.

  1. Що таке квантова механіка? Це розділ фізики, який описує фізичні явища і процеси, дії яких можна порівняти з величиною постійною Планка.
  2. Що таке технічна механіка? Це наука, яка розкриває принцип роботи і пристрій механізмів.
  3. Що таке теоретична механіка? Це наука і рух тіл і загальних законів руху.

Механіка вивчає рух всіляких машин і механізмів, літальних апаратів і небесних тіл, океанічні і атмосферні течії, поведінку плазми, деформацію тіл, рух газів і рідин в природних умовах і технічних системах, поляризується або намагнічується середовища в електричних і магнітних полях, стійкість і міцність технічних і будівельних споруд, рух по дихальному тракту повітря і крові по судинах.

Закон Ньютона лежить у основ, за допомогою нього описують рух тіл з малими в порівнянні зі швидкістю світла швидкостями.



У механіці існують такі розділи:

  • кінематика (про геометричні властивості рухомих тіл не враховуючи їх масу і діючі сили);
  • статика (про знаходження тел в рівновазі з використанням зовнішнього впливу);
  • динаміка (про рухомих тілах при впливі сили).

У механіці існують поняття, що відображають властивості тел:

  • матеріальна точка (тіло, розміри якого можна не враховувати);
  • абсолютно тверде тіло (тіло, в якому відстань між будь-якими точками незмінно);
  • суцільне середовище (тіло, молекулярною структурою якого нехтують).

Якщо обертанням тіла по відношенню до центру мас в умовах даної завданням можна знехтувати або ж воно рухається поступально, тіло прирівнюється до матеріальної точці. Якщо не враховувати деформацію тіла, то його потрібно вважати абсолютно нешаткою. Гази, рідини і деформуються тіла можна розглядати як цілісні середовища, в яких частинки безперервно заповнюють весь обсяг середовища. В цьому випадку, при дослідження переміщення середовища використовується апарат вищої математики, який застосовується для безперервних функцій. З фундаментальних законів природи - законів збереження імпульсу, енергії і маси слідують рівняння, що описують поведінку суцільного середовища. В механіці суцільних середовищ міститься ряд самостійних розділів - аеро- та гідродинаміка, теорія пружності і пластичності, газова динаміка і магнітна гідродинаміка, динаміка атмосфери і водної поверхні, фізико-хімічна механіка матеріалів, механіка композитів, біомеханіка, космічна гідроаеромеханіка.

Тепер Ви знаєте, що таке механіка!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!