» » » Що таке лінгвістика?

Що таке лінгвістика?

Що таке лінгвістика?

Будь-який предмет, явища, події, навіть людини, можна вивчати. Цим займаються різні вчені, відповідно можна говорити і про різні види наук. Поговоримо з Вами про те, що таке лінгвістика. Яку область нашої дійсності зачіпає дана наука, чим займаються вчені лінгвісти, з чим пов`язана необхідність цих досліджень.

Що вивчає лінгвістика

Лінгвістику ще називають мовознавство або російська мова. Як Ви, можливо, здогадалися, лінгвістика є наука про мови світу, про природною мовою людини.

Лінгвісти розглядають універсальні риси мов, пояснюють варіації між ними.

Зрозуміло, що мова в цілому є поняття абстрактне (лінгвісти не вивчають людський орган), тобто, спостерігаються деякі факти мови - мовні акти і мовні матеріали (тексти).

Як вивчає лінгвістика

Вчені-лінгвісти спостерігають за фактами мови, реєструють їх і описують. Далі висуваються гіпотези, що пояснюють дані факти. На основі цих гіпотез будуються теорії і моделі, що описують мову. Звичайно, йде перевірка і підтвердження або спростування експериментальним шляхом, після чого прогнозується ту чи іншу мовну поведінку.

Пояснення фактів йде по двох лініях. Внутрішня стосується самих мовних фактов- зовнішня лінія пояснень стосується соціальних, психологічних, логічних і фізіологічних фактів.

Мови розвиваються, змінюються. Динамічність пояснює необхідність вивчень мови, важливість лінгвістики.

розділи лінгвістики

  1. Практична. Сфера вивчення з реальними лінгвістичними експериментами. Мета її - верифікація положень теоретичної лінгвістики, перевірка ефективності прикладної лінгвістики.
  2. Теоретична лінгвістика. Мета - побудова лінгвістичних теорій.
  3. Прикладна. Мета - вирішення завдань практичного характеру, що стосуються мови-використання лінгвістичних теорій в різних областях.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!