» » » Що таке граматика?

Що таке граматика?

Що таке граматика?

Сучасні правила граматики сягають корінням ще в мовознавчі індійські традиції, при цьому її основна термінологія прийшла до нас з античних часів. Однією з обов`язкових дисциплін граматика стає в середні століття, але тільки в XIX столітті почала розглядатися вченими, як окрема наука. Саме в цей період вона доповнилася морфологічними принципами і категоріями. Вперше в Росії про граматику заговорив М.В. Ломоносов, при цьому їм же були описані і основні правила російської мови.

визначення граматики

В цілому під граматикою увазі розділ мовознавства, що вивчає будову мови, а також його конструкції. Існують спеціально сформульовані граматичні правила, де вказані закономірності побудови всіх правильних і осмислених мовних відрізків (наприклад, синтагм, словоформ, пропозицій і текстів).

Розглянемо детальніше, що таке граматика. В першу чергу, граматика вважається формальним ладом мови, а також наукою про його будову і правила. Загалом, граматика є лексичним розділом, що становить основу мови, при цьому регламентуючи освіту всіх слів, а також мовних відрізків. Також цей розділ науки повинен визначати зв`язок між усіма словами і їх конструкціями, а саме пропозиціями і словосполученнями.



Основними розділами граматики прийнято вважати синтаксис і морфологію. Синтаксис при цьому вивчає будова речень і словосполучень. Регламентацію правил словотворів з точки зору частин мови вивчає морфологія. Крім цього, граматика також тісно пов`язана і з такими науками, як фонетика і лексика, а саме з орфоепією, стилістикою та орфографією.

підрозділи граматики

Щоб зрозуміти, що таке граматика російської мови слід розглянути всі її види, які зможуть найбільш повно розкрити всі її поняття.

  • За глибиною вивчення всіх словесних форм граматику поділяють на формальну і функціональну граматику. Формальна граматика при цьому вивчає граматичні засоби, а функціональна - граматичні значення.
  • Також існує універсальна граматика, яка містить в собі правила, які розповсюджують на всі мовні групи і мови. Паралельно з універсальної, розглядають приватну граматику, що вивчає граматичні правила конкретного мови.
  • За періодом, коли вивчаються граматичні правила, наука про граматику ділиться синхронну і історичну граматику. Синхронна при цьому в приватній граматиці описує всі граматичні правила в установлений період часу, а історична увазі тільки порівняння різних періодів синхронної граматики, а також походження групи і сім`ї споріднених мовних нащадків прамови, який вважається єдиним джерелом. Крім цього вона також вивчає і видозміни приватної граматики.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!