» » » Що таке фізіологія?

Що таке фізіологія?

Що таке фізіологія?

Під словом "фізіологія" ми найчастіше звикли розуміти комплекс фізичних особливостей людини і пристрій його організму. При цьому слід знати, що дане поняття набагато ширше подібних уявлень і має на увазі науку, що займається вивченням функціонування організму. Тому в даній статті ми розповімо, що таке фізіологія, яку вона має історію і які її основні напрямки.

Основне визначення

Поняття "фізіологія" в дослівному перекладі з грецької мови означає "знання про природу". Слово, таким чином, являє науку про все живе, життєвих процесах в нормі і при відхиленнях. Дана наука вивчає закономірності життєдіяльності різних біологічних систем. Оскільки дисципліна охоплює різні великі сфери, вона ділиться на загальну, приватну і фізіологію локомоций.

Предметом вивчення загальної фізіології є функціонування організму в цілому, приватної - конкретних структур організму, органів і клітин, а фізіологія локомоций займається дослідженням і вивченням певних процесів і систем. При цьому всі гілки науки спрямовані на розкриття закономірностей життєдіяльності різних організмів і процесу їх взаємовідносин з оточуючим світом.

Історія та напрямки фізіології



Роботи по фізіології були зроблені ще в стародавні часи. Приміром, Гіппократ, якого нерідко називають батьком медицини, ще до нашої ери припускав, що людський організм складається з рідких середовищ і психіки. Крім того, він також використовував при комплексному лікуванні зв`язок кожної людини з місцем проживання та середовищем, в якій він живе.

Разом з цим аж до 18-го століття фізіологія вважалася складовою анатомії і, отже, також медицини. На сьогоднішній день науку грубо ділять на фізіологію тварин і людей і фізіологію рослин. Крім того, вона включає окремі, але тісно пов`язані між собою науки. Так, основними напрямами фізіології є такі дисципліни:

  • молекулярна - вивчає молекули;
  • клітинна - досліджує окремі клітини і їх функціонування;
  • фізіологія мікроорганізмів - займається вивченням життєдіяльності мікробів;
  • фізіологія грибів - досліджує закономірності життєдіяльності грибів;
  • фізіологія рослин - вивчає життєдіяльність організмів, що належать до рослинного світу;
  • фізіологія тварин і людей, яка передбачає вивчення життєдіяльності організмів тваринного світу і людини і взаємопов`язана з медициною.

Детальніше по темі ви можете прочитати в статтях нашого розділу фізіологія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!