» » » Що таке соціологія?

Що таке соціологія?

Що таке соціологія?

Соціологією називають науку про суспільство, законах його розвитку та функціонування, системах і соціальних інститутах. На сьогоднішній день поняття розширилося і вміщує в себе безліч окремих навчань.

У даній статті ми докладно розповімо, що означає соціологія і чим займаються соціологи.

Соціологія: визначення

У дослівному перекладі з грецької мови соціологія означає "наука про суспільство". Вона займається вивченням внутрішніх механізмів функціонування суспільства, а також окремих його структур, до яких можуть відноситися конкретні соціальні структури, організації, інститути і групи.

Соціологія вивчає і особливості соціальної поведінки людей, а також відносини індивіда з суспільством. Детальніше про те, що є предметом вивчення цієї науки, ви можете прочитати в нашій статті Що вивчає соціологія.

види соціології

Розрізняють три основних види соціології:

  1. теоретична;
  2. емпірична;
  3. прикладна.


Теоретична соціологія спирається на наукове дослідження суспільства для освоєння теоретичних знань. Однак без емпіричної соціології цей вид не має достатніх підстав. Емпірична соціологія займається дослідженнями, які в своїй основі мають обробку і аналіз соціологічної інформації. Даний вид також називають соціографія, роблячи акцент на описовому характері цього розділу науки. Останній вид - прикладна соціологія, більш інших грунтується на практиці. Він застосовує вже отриману соціологічну інформацію для вирішення серйозних суспільних завдань і питань.

Що за професія - соціолог?

Соціологи за родом своєї діяльності ділять науку на макро- і мікросоціології. Так, перший вид, як і випливає з назви, вивчає соціальні процеси всього суспільства в цілому, тоді як предметом мікросоціології виступають маленькі соціальні системи і взаємини окремих людей.

Крім того, соціолог може займатися конкретним рівнем соціології - верхнім, середнім або нижнім. У верхньому рівні його діяльність стосується общесоциологических знань, в середньому - спеціальних і галузевих теорій, а в нижньому - певних соціологічних досліджень.

Важливо відзначити, що середній рівень, в свою чергу, підрозділяється на окремі гілки. Таким чином, соціолог може охоплювати сферу політики, культури, економіки, права та т. Д. Предметом його досліджень можуть стати також конкретні групи суспільства - сім`я, молодь, люди похилого віку. Іноді соціологи спираються на вивчення окремих особистостей і їх взаємовідносин з суспільством.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!