» » » Що таке політологія?

Що таке політологія?

Що таке політологія?

Слово політологія - грецького походження. Це складене слово, оскільки походить від грецьких слів (читається, як «політес» і перекладається як «громадянин») і ( «логос», тобто «слово, вчення»). Таким чином, якщо слідувати змістом грецьких слів, то «політологія» в перекладі означає «вчення про громадянське суспільство». Ми ж розглянемо, що таке політологія з точки зору сучасних реалій і почнемо з короткого визначення предмета нашої розмови.

Що таке політологія - визначення

Сучасна політологія - це наука про політику і про все, що пов`язано з політикою. Політика - це людська сфера діяльності, в якій люди (політики) займаються побудовою владних структур для ефективного управління суспільством. Тобто мова йде про державно-політичної організації суспільства, про різні політичні інститути (партії, урядових організаціях і т.п.

Що таке політологія як наука



Основне завдання політології як науки полягає в дослідженні механізмів влади і основ правової системи, а також тих норм і принципів, які, за задумом політиків і вчених, повинні забезпечити нормальне життя в суспільстві, його належну роботу. По суті, мова йде про всебічне вивчення форм взаємодії між державою і суспільством. Політолог повинен знати і юриспруденцію, повинен бути підкований і в гуманітарних науках - історії, філософії, філології, соціології, як науки, що займається безпосередньо суспільством. Завданням політології як науки управлінської є поліпшення ефективності політичного управління, дослідження тих процесів, які впливають на якісне управління економічними, технологічними та громадськими видами людської діяльності. Політологи нагадують політикам, як налагодити оптимальну і стабільну правову систему і грамотно вибудувати вертикаль влади.

Основні проблеми, що стоять перед політологами

Перш за все, будь-який політолог повинен розглядати політику або політичну систему з точки зору філософської основи, її, скажімо так, ідейних підстав, щоб виділити найважливіші ознаки і характеристики, які властиві тому чи іншому історичному періоду, пов`язаного з певним політичним ладом. Також політолог повинен добре розбиратися в подібності та відмінності різних політичних систем, для того щоб можна було судити про переваги і недоліки існуючого політичного ладу. Це дуже важливо, оскільки висока компетенція політолога в цьому питанні дозволяє йому давати дуже цінні поради сучасним політикам щодо найбільш ефективного і гуманного управління суспільством. І, нарешті, ще одним важливим завданням політології є всебічне вивчення політичної поведінки і політичного процесу, що ріднить цю науку з соціологією, яка, правда, вивчає суспільство в дещо іншому зрізі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!