» » » Що таке політична система?

Що таке політична система?

Що таке політична система?

У звичайному житті людина рідко задається питанням, що таке політична система. Ця необхідність приходить або на уроках політології, або при вивченні історії 19, 20 і 21 століть. Саме в цей час з`явилася в людському суспільстві необхідність крім соціальних інститутів створити політичний.

визначення системи

Отже, політична система являє собою єдину структуру, до якої входять різні органи: державні, партійні, громадські, соціальні. Сукупність усіх цих органів, їх спільна дія, певний порядок їх єдиної роботи, визначає вид політичної системи. У кожної системи є свій орган влади, саме він керує політичною системою. Зміна того чи іншого компонента системи призводить до зміни політичної формації, політичного режиму. Відповідаючи на питання, що таке політична система, призводять назви її видів: демократія, теократія, тоталітаризм, авторитаризм.

Характеристики політичної системи

Політична система, як і будь-яка інша, складається з численних частин. Всі ці частини складаються в єдине ціле простір. Політична система має межі свого впливу. Частинами політичної системи є індивідууми, громадські групи, організації. Крім того, всі ці частини політичної системи об`єднані її загальними «надбудовами» над суспільством - економіка, соціальні інститути, громадські правила, ідеологія. Політична система має верховну владу, її рішення є обов`язковими для всіх членів суспільства.

Структура політичної системи



Структура політичної системи складається з декількох підсистем. Проаналізувавши їх, стане зрозуміліше, що таке політична система суспільства. Інституційна підсистема складається з складових частин: держава, профспілки, ЗМІ, церква, громадські рухи, політичні партії. Нормативна підсистема містить закони, мораль, етику. Форми політики, способи і методи прояви і здійснення влади, політичний режим, - все це входить в функціональну підсистему. Комунікативна система увібрала в себе політичну культуру, ідеологію, політичну психологію, політичні відносини, політичну свідомості.

Функції політичної системи

Вона визначає цілі та завдання всього суспільства відповідно до інтересів громадян країни. Для цього політична система об`єднує громадян і мобілізує всі їх сили на досягнення цієї мети. Вона зміцнює суспільні зв`язки, єдність суспільства, а так же розподіляє цінності між суспільними групами та індивідуумами. І саме політична система займається врегулюванням різних конфліктів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!