» » » Що таке система права?

Що таке система права?

Що таке система права?

Система нормативних загальнообов`язкових положень або норм поведінки називається правом. Ця система встановлюється і реалізується державою. У цій статті ми і з`ясуємо, що таке система права.

Визначення системи права

Системою права називається об`єктивне внутрішню будову національного права, обумовлене системою існуючих суспільних відносин і полягає в поділі внутрішньо узгоджених норм, єдиних за своїм призначенням в суспільному житті і своєю соціальною сутністю, на певні частини, які називаються інститутами і галузями права.

Структура системи права

Система цивільного права складається з цивільно-правових норм. Їх можна умовно розділити на дві частини:

  • Загальну, яку складають положення, що мають значення для всіх без винятку норм цивільного права. Це положення про предмет цивільного права, про виникнення і захисту цивільних прав, про об`єкти та суб`єктів цивільних прав і т.д.
  • До особливої частини будуть віднесені всі інші норми.
  • Крім цього, система норм цивільного права ділиться на підгалузі права. Вони являють собою сукупності предметно-взаємопов`язаних і однорідних цивільно-правових норм, які мають подотраслевом предмет, а також метод правового регулювання.

Існуючі підгалузі права:

  • право власності та інші речові права;
  • право інтелектуальної власності;
  • обов`язкове право, яке ділиться на договірне і делікатне право;
  • особисті немайнові права;
  • спадкове право.

Крім цього, і загальна і особлива частини діляться на інститути - сукупності правових норм, які регулюють самостійні групи. Інститути ж діляться на субінстітути - сукупності правових норм більш дрібні.



У Цивільному кодексі Російської Федерації в загальних рисах знайшла вираження система цивільного права Росії.

Принципи цивільного процесуального права

Для початку розберемося з самим поняттям принципів цивільного процесуального права. Це його фундаментальні положення, основні правові ідеї, які закріплені в нормах права. У цих принципах сконцентровані погляди законодавців на утримання і характер сучасного судочинства по вирішенню та розгляду судами конфліктів правових і справ, що відносяться до справ окремого провадження.

Принципи цивільного процесуального права тісно пов`язані між собою і утворюють при цьому єдину систему, яка характеризує порядок здійснення та організації правосуддя у цивільних справах.

Далі розберемося, що собою являє система принципів цивільного процесуального права.

Вони діляться по об`єкту правового регулювання:

  • Організаційно-функціональні принципи. Вони визначають відправлення правосуддя у цивільних справах і пристрій судів одночасно.
  • Функціональні принципи. Визначають процесуальну діяльність судів.
  • Міжгалузевий, тобто общеправовой принцип законності.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!