» » » Що таке процес?

Що таке процес?

Що таке процес?

Неможливо однозначно відповісти на питання, що таке процес, так як цей термін по-різному використовується в різних сферах людського життя. Але спочатку його значення, відповідно до переказу з латинської - протягом, хід, рух. Тепер же розглянемо докладніше найбільш поширені значення даного терміну.

Процес в юриспруденції

В юриспруденції існує поняття судового процесу. Його можна визначити як порядок виробництва цивільних і кримінальних справ. Даний порядок врегульовано нормами, відповідно, цивільного чи кримінального процесуального права. Визначається він системою взаємозалежних цивільних або кримінальних процесуальних прав і обов`язків учасників процесу, які реалізуються у відповідних цивільних або кримінальних процесуальних діях, спрямованих на здійснення правосуддя у цивільних або кримінальних справах. Синонімом «судового процесу» можна вважати термін «судочинство».

Як приклад вживання можна привести наступну пропозицію: «1 + жовтня 2002 року розпочався судовий процес над Івановим Іваном Івановичем».

Процес в інформатиці

В інформатиці поняття процесу визначається як деяка команда, яка в даний момент виконується комп`ютером. Припустимо, комп`ютерна програма - це якась сукупність інструкцій. Сама по собі вона не є процесом. Але процес можна буде вважати запущеним, як комп`ютер почне виконувати інструкції з даної програми.



Приклад: «Процес перевірки системи на наявність вірусів і шкідливих програм завершено».

Процес в теорії організації

Відповідно до теорії організації, процес - це сукупність дій, які повторюються в часі, мають конкретне початок і кінець. Їх метою є створення деяких цінностей для клієнта як внутрішнього, так і зовнішнього. Як приклад можна розглядати бізнес-процес, коли мова йде про цілу сукупності заходів щодо створення для споживача певного продукту або послуги.

Багато інших цікавих визначення ви зможете знайти в спеціальному розділі нашого сайту - визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!