» » » Хто скасував кріпосне право?

Хто скасував кріпосне право?

Хто скасував кріпосне право?

Давайте спробуємо розібратися: хто скасував кріпосне право. Чи пам`ятаєте Ви, хто вперше скасував фортечно право в Росії і світі? Слідувала наша країна європейських тенденцій в цьому питанні, і таким чи великим було відставання?

Скасування кріпосного права в Росії

Кріпосне право в Росії було скасовано в 1861 році царем Олександром II маніфестом від 19 лютого. За це Олександр II отримав прізвисько "визволитель". Кріпосне право було скасованих у зв`язку з його економічною неефективністю, невдачами в Кримській війні, а також наростаючими селянськими заворушеннями. Багато істориків оцінюють дану реформу як формальну, що не викорінює соціально-економічний інститут рабства. Існує точка зору, що скасування крпеостного права в 1861 році послужила лише підготовчим етапом до реальної скасування кріпосного права, яке расстянулось на десятиліття. Самі ж селяни порахували, що дворяни спотворили волю імператора в "Маніфесті про скасування кріпосного права" і "Положенні про селян, що виходять з кріпосної залежності". Нібито імператор дав їм справжню волю, але вона була змінена дворянами.

Скасування кріпосного права в Європі



Часто в контексті теми першості скасування кріпосного права говорять про Велику Британію. Зокрема, в Англії до 15 століття це сталося не формально, але реально. Причиною послужила епідемія чуми в середині 14 століття, яка знищила половину населення Європи, внаслідок чого робочих рук стало мало, і з`явився ринок праці. Панщина - робота на господаря практично зникла. Те ж саме справедливо для Франції і Західної Німеччини. Заборона на работоргівлю був введений в Англії в березні 1807 року, а на свої колонії вона поширила цей закон в 1833 році.

Формально ж скасування кріпосного права відбулася в серпні 1789 року у Франції шляхом прийняття революційним Установчими зборами декрету "Про знищення феодальних прав і привілеїв". Умовах виходу з залежності не були прийнятні для селян, тому по Франції прокотилася хвиля селянських протестів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!