» » » Як жили селяни?

Як жили селяни?

Як жили селяни?

Кожна людина повинна цікавитися минулим свого народу. Не знаючи історію, ми ніколи не зможемо побудувати гарне майбутнє. Тому давайте поговоримо про те, як жили древні селяни.

житло

Села, в яких вони проживали, досягали приблизно 15 дворів. Дуже рідко можна було зустріти поселення, яке налічує 30-50 селянських дворів. У кожному затишному сімейному дворі стояло не тільки житло, але і сарай, хлів, пташник і різні прибудови для господарства. Багато жителів могли похвалитися також городами, виноградниками і садами. Те, де жили селяни, можна зрозуміти за знайденими селах, де збереглися двори і ознаки побуту жителів. Найчастіше будинок був побудований з дерева, каменю, який крили очеретом або сіном. В одному затишному приміщенні і спали, і їли. У будинку стояв дерев`яний стіл, кілька лавок, скриня для зберігання одягу. Спали на широких ліжках, на яких лежав матрац з соломою або сіном.

їжа

У харчовий раціон селян входили каші з різних зернових культур, овочі, сирні продукти і риба. У період середньовіччя печена хліб не робили через те, що розмолоти зерно в стан борошна було дуже важко. М`ясні страви були характерні тільки для святкового столу. Замість цукру селяни використовували мед диких бджіл. Довгий час селяни займалися полюванням, але потім на її місце стала ловля риби. Тому риба була набагато частіше на столах селян, ніж м`ясо, яким балували себе феодали.

Одяг



Одяг, яку носили селяни середньовіччя, дуже відрізнялася від періоду античних віків. Звичайною одягом селян була лляна сорочка і штани до коліна або до щиколотки. Поверх сорочки одягали ще одну, з більш довгими рукавами, - бліо. Для верхнього одягу використовували плащ із застібкою на рівні плечей. Взуття була дуже м`яка, пошита зі шкіри, а твердої підошви і зовсім не було. Але от самі селяни ходили частіше босоніж або в незручних черевиках з дерев`яною підошвою.

Правове життя селян

Селяни, які жили громадою, перебували в різній залежності від феодального ладу. У них було кілька правових розрядів, якими вони наділялися:

  • Основна маса селян жила за правилами «волоського» права, яке за основу взяла ту життя селян, коли вони жили сільській вільної громадою. Володіння на землі було загальним на єдиному праві.
  • Частина, що залишилася маса селян підпорядковувалася кріпосного права, яке було продумано феодалами.


Якщо говорити про волоську общину, то тут були всі риси кріпосного права Молдавії. У кожногообщинника було право працювати на землі тільки кілька днів на рік. Коли феодали заволоділи кріпаками, вони ввели таке навантаження на дні роботи, що реально було її виконати тільки за тривалий термін. Звичайно ж, селяни повинні були виконувати повинності, які йшли на процвітання церкви і самої держави. Селяни-кріпаки, які жили в 14 - 15 столітті розкололися на групи:

  • Державні селяни, які залежали від господаря;
  • Приватновласницькі селяни, які залежали від певного феодала.

У першої групи селян було набагато більше прав. Друга група вважалася вільною, зі своїм особистим правом переходу до іншого феодалу, але такі селяни платили десятину, відбували панщину і судилися у феодала. Така ситуація була близька до повного закріпачення всіх селян.

У наступних століттях з`являлися різні групи селян, які були залежні від феодального ладу і його жорстокості. Те, як жили кріпаки, просто приводило в жах, адже не було у них ніяк прав і свобод.

закріпачення селян

В період 1766 року Григорієм Гіке був виданий закон про цілковиту закріпачення всіх селян. Ніхто не мав права переходу від бояр до інших, втікачі швидко поверталися на місця поліцією. Весь фортечної гне посилювався податками і повинностями. Податками обкладали будь-яку діяльність селян.

Але навіть весь цей гніт і страх не придушив дух свободи в селян, які повстали проти свого рабства. Адже інакше кріпосне право важко назвати. Те, як жили селяни в епоху феодального ладу, не відразу було забуто. Нестримне феодальний гніт залишився в пам`яті і не давав ще довгий час селянам відновити свої права. Довгою була боротьба за право на вільне життя. Боротьба сильного духу селян увічнити в історії, і вражає своїми фактами досі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!