» » » Причини лютневої революції

Причини лютневої революції

Причини лютневої революції

Повстання, бунт або революція, тобто будь-який масштабний потрясіння в суспільстві виникає з яких-небудь причин. Революція, що відбулася в лютому 1917 року, не виняток. Вона розкрила всі проблеми, вирішенням яких уряд займався досить довгий час.

У цій статті ми дізнаємося причини лютневої революції і розглянемо основні її передумови. 

війна

Війна не припинялася, вона забирала у народу на потреби фронту практично всі грошові кошти.

  • Посівні площі за роки війни були значно скорочені. Особливо це проявлялося на Північному Кавказі і Півдні Росії.
  • Відбулося зменшення основного фонду худоби.
  • Різко загострився цукровий голод.
  • Валовий збір зернових склав 80% від передвоєнного. Викликано це було, в тому числі, і мобілізацією майже половини чоловічого населення. Для потреб фронту було реквізовано більше 1/3 селянських коней.
  • Сталося введення карток і твердих цін на цукор, а в третини губерній і тверда розкладка на зернові.
  • Руйнувався залізничний транспорт. Це заважало забезпечувати місто паливом, сировиною, продовольством, а фронт - боєприпасами і зброєю. Це ж було причиною зриву військових замовлень промисловими підприємствами.
  • У зв`язку з війною армія в Росії набула величезного значення. Чисельність її мала значні розміри. Виявлялася велика політична активність солдатськими масами, очолюваними солдатськими організаціями. 

Економічна криза



Існують і економічні причини лютневої революції: 

  • Завдання капіталістичної модернізації на 1917 вирішені були. Багатоукладність економіки зберігалася. Характеризувала її крайня нерівномірність розвитку капіталізму в окремих районах і областях. Відбувалося активне втручання держави в промислове виробництво. Процес вільно розвивається капіталізму в промисловості і сільському господарстві державою стримувався.
  • У селі не завершувалася Столипінська аграрна реформа. В результаті цього продовжувалося зростання цін на землю. У період з 1885 року по 1913 рік ціни зросли майже в 4 рази. Дуже зросла вартість оренди землі. У Європейській частині Росії вона в середньому становила 29,5% прибутковості врожаю. Державна дума не затвердила положення Ради міністрів, в якому йшлося про виділення в приватну власність хутірських і відрубних ділянок переселенцям. У селі 1917 року зберігалася відробіткова форма ренти. Створити повноцінне фермерське господарство в результаті землеустрою не вдалося. 

системна криза 

Продовжуючи розглядати причини лютневої революції 1917 року, ми не можемо не поговорити про серйозну кризу державності імперії, що загострився саме в цей період. 



Процеси трансформації, які відбувалися в Російській імперії, уряду фактично завершити не вдалося. Як і більша кількість країн Європи, Росія повинна була стати в цей період конституційною монархією. В цей час уряд був повністю відгороджене від народу. Результатом стало те, що політика держави вже не могла відображати надії та сподівання народу. Мало того, не знаходила в ній відображення своїх інтересів і мала привілейована частина населення Росії. 

  • У країні тривало панування станового суспільного ладу. Формування розгорнутої соціальної структури, характерної для розвинених буржуазних держав, не відбулося.
  • Середній клас, який є основою розвитку ринкової економіки, в Росії не склався.
  • Дворянство залишалося станом привілейованим, яке спиралося на велике поміщицьке землеволодіння і підтримку Миколи II.
  • Монополістична і фінансова буржуазія була наділена повнотою політичних прав. До управління державою вона царизмом практично не допускалася. 

Самодержавство представляло собою величезну перешкоду для серйозного перетворення державного і суспільного устрою. 

Земельне питання

Це питання в Росії завжди стояв особливо гостро. Він і став однією з основних причин революції. Селяни вже давно домагалися отримання землі в вільне користування. Вони хотіли бути впевнені в тому, що її у них ніхто і ніколи більше не відбере. Половинчасті заходи, які були вжиті урядом Миколи II, не в змозі були задовольнити вимоги народних мас. 

національне питання

Це питання стояло не менш гостро. Національні меншини не бачили себе в ряду повноправних громадян Російської імперії. Їх досить часто сильно гнобили, особливо це стосується культурної сфери. Різні національності, які входили до складу імперії, намагалися русифікувати. Це дуже загострювало національний конфлікт. В результаті на околицях Російської імперії розвиток визвольних прагнень досягло свого апогею. 

Всі перераховані вище в цій статті передумови масштабного народного повстання і є основні причини лютневої революції.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!